Hvilken bog skal vi vælge?

Vælg den rigtige lystlæsningsbog til dit barn.

Hvilken bog skal vi vælge?

Man siger, at det er lysten, der driver værket og at øvelse gør mester - så det gælder bare om at forene disse to ting.
Vi vil foreslå, at I starter med at tage en snak om, hvad bøgerne skal handle om f.eks dyr, hverdag, gaming, osv..

Bøgerne til 0-2. klasse er delt op efter let-tal og/eller lix-tal.
Begge tal fortæller noget om hvor svær bogen er: hvor mange lange ord der er i teksten, hvor mange sætninger og ord der er.
Lettallet tager også hensyn til om der er billedstøtte, og bruges derfor til de allerletteste bøger.
Hvis dit barn allerede har en bog, kan I se let- eller lix-tallet og finde nogle bøger på samme niveau.
Nogle lærere arbejder med LUS (læseudviklingsskema). Der er 19 LUS-punkter, og til hvert punkt er der beskrevet hvilket let-tal eller lix-tal der passer til.
Spørg evt. jeres barns lærer om de bruger redskabet.

En tommelfingerregel er, at hvis der er mere end 5 ord barnet ikke kan afkode eller forstå pr. side, så er bogen for svær. Hvis der er 0-1 ord, er bogen måske for let.

Rigtig mange børn vil gerne læse fagbøger. De har ofte et højere lix-tal, da der er mange fagord og begreber. At blive en dygtig læser kræver meget træning (15-20 minutter hver dag), og det er vigtigt, at dit barn har lyst til at læse. Så hvis det er fagbøger, der hitter i en periode, så hjælp dit barn med de svære ord eller læs bøgerne sammen. Der findes også faktabøger til nye læsere.

eReolen GO! kan man søge på emner, og man kan prøve at læse i bøgerne inden man låner dem, så det er nemt at finde det rigtig niveau.
På biblioteket kan man læse bagsiden af bogen, kigge og bladre i bøgerne  - og spørge bibliotekaren om idéer til gode bøger.

God læselyst!