Flemming Bamse Jørgensen
Flemming Bamse Jørgensen

Bamse - en stor stemme i dansk musik

25.08.22
Nu kommer filmen om Bamse - Flemming Bamse Jørgensen. Vi tager på strejftog i hans musik

Bamse - Flemming Bamse Jørgensen.

En sanger, musiker og skuespiller vi desværre mistede alt for tidligt i 2011 i en alder af bare 63 år. Nu er der en ny film om ham på vej, og vi vil derfor her tage et lille strejftog gennem noget af hans musik - med og uden Venner.

Bamse startede sin musikalske karriere allerede tilbage i 1960'erne, hvor han spillede i forskellige grupper. I denne periode havde de bl.a. fornøjelsen af at varme op for den tids store navn, Peter Belli. Bamse har fortalt, at han egentlig havde det fint med ikke at være i forgrunden, men det kom med tiden til at ændre sig. Snart stod han nemlig forrest i gruppen Bamses Venner, og ret tidligt gav han den også som solist. Man kan altså stort set inddele Bamses karriere i to:  med og uden Venner. Her tager vi nogle forskellige nedslag i begge lejre, og ser lidt på musikken. Ikke nødvendigvis de største hits, men musik, der er med til at tegne et billede af sangeren og musikeren Flemming Bamse Jørgensen. Og ja, Bamse blev en officiel del af hans navn.

Det første album med Bamses Venner, som også var dets titel, udkom i 1975. Det var kendetegnet ved en række såkaldte undersættelser eller fordanskninger af især ældre  rock'n'roll hits. Sangen "Lawdy Miss Clawdy" blev således til "Lovlig alvorlig". Elvis-sangen "Teddy Bear" blev til "Bamsefar"... ganske oplagt, men det er i følge Bamse selv ikke derfra, at han har sit navn. Endelig blev "Long Tall Sally" til "Lang tids ventetid". Denne form for genbrug af gamle hits var en del oppe i tiden dengang i 1970'erne - noget man også så hos kollegerne i Shu-bi-dua.

Allerede tidligt i karrieren havde Bamse smag for - og flair for - de store ballader. På førnævnte debut-album gav han sit bud på en dansk version af "Unchained Melody" - her i form af "En forunderlig melodi". Disse store ballader dukkede op med mellemrum i tiden fremover. Sangen "Jeg elsker kun dig" er et eksempel herpå, hentet fra albummet En helt almindelig mand fra 1989. "Der er ingen som dig" fra 1990-albummet 16 er i samme stil. Lidt senere i karrieren, i 2001, på et af de flotte og roste soloudspil, giver Bamse en formidabel version af Procol Harums "A Salty Dog". En storladen, flot ballade, der viser, at Bamse virkelig kunne synge.

Bamse og Vennerne gav sig også af med den gode, glade popsang. Sange der kunne synges med på og danses til, når de spillede op til dans. Måske med et glimt af hverdagskomik eller i det hele taget livets tilskikkelser. Sange  som "Hula hula baby", "Klip i mit kørekort" og "Det er bare mig" er eksempler på den type musik. Måske nok ikke værker, der går over i den store musikhistorie, men gode, velskrevne popnumre.

Som vi allerede har været inde på, spredte Bamse og Vennerne sig genremæssigt bredt. Pop, rock'n'roll, ballader med en masse forskellige afstikkere. Det er sikkert ikke alle bekendt, at de lavede en version af soul-klassikeren "Warm and Tender Love". I 1981, længe før Hanne Boel tog nummeret under kærlig behandling, gav Bamses Venner en dansk version - "Lad mig elske dig igen". Fuldfed soul, med flot vokal af Bamse. Den rendyrkede countrymusik, er nok det, der har fyldt mindst i repertoiret, men på nummeret "Ingenting" fra albummet For altid fra 2000 får vi deres bud på genren. Her rimer Patsy Cline på landevej'n og der er et kærligt nik til Costello - Elvis Costello, der også af og til bevæger sig i countryinspireret musik. Den rendyrkede blues har Bamse så sandelig også budt på. "Jeg er fuld igen" er en sej blues, der dukker op på soloalbummet Solen skinner fra 1979. Det bluesy bliver taget op igen på "Du fik hva' du vi' ha'" fra 2003-albummet Rolig nu. Mindst en gang giver de et bud på et Springsteen-nummer. På albummet Rockcreme fra 1986 er "Sherry Darling" blevet til "Cherry darling" - men altså med dansk tekst.

Gennem årene er der også blevet budt på duetter. Med Lone Kellerman lavede Bamse en dansk version af Chas & Daves "Ain't No Pleasing You" - den var blevet til "Det blæser vi på". I 2005 udgav Bamse et album, Be My Guest, hvor han havde inviteret en række kolleger med. Her var Peter Belli igen med i bamse-universet. Bamse var ikke længere opvarmning for Belli, men de "delte mikrofonen" i nummeret "Together Again". Et herligt mix af country og blues, skrevet af Buck Owens og også kendt med Ray Charles. Denne formel havde Bamse allerede prøvet kræfter med sammen med Anne Grethe. De to leverer en intet mindre end fantastisk - dansksproget - version af klassikeren "Cryin' Time" -  "Mest af glæde" er den blevet til. Så bliver det ikke bedre. Simpelthen.

At Elvis Presley har været en inspirationskilde for Bamse er ganske vist. Helt fra starten af karrieren har der været fordanskninger, undersættelser osv. af sange, som Elvis har haft på sit repertoire. Vi har allerede nævnt "Teddy Bear", men en lang række andre dukker op både på solo-albums og med Bamses Venner. I flæng kan nævnes "En tur i center" fra 1984-albummet 2x5. Det var "Return to Sender", der havde fået dansk tekst. "Gips" fra For altid er en dansk tekst til Leiber/Stollers "Little Egypt". Oprindeligt udsendt med The Coasters, men Presley lavede en version i filmen Roustabout. "All Shook Up" bliver til "Helt slidt op" - en lidt spøjs a-cappella-version af sangen. I 2007 går Bamse fuldt ind på Elvis Presleys sange og laver et helt album, Love Me Tender,  udelukkende med sange, der relaterer sig til ham. På nogle af numrene medvirker Elvis' gamle musikere, det såkaldte TCB-band. Her tager Bamse en række mere eller mindre kendte Elvis-sange under behandling, og giver sit personlige bud på dem. Sange som "Fool", "Anything That's Part of You" og "Funny How Time Slips Away" er flotte eksempler. 

Til sidst skal nævnes det sidste album, der udkom med Bamse, Tæt på, fra 2010. Her har en række danske kunstnere skrevet en håndfuld sange til Bamse. Det er Kim Larsen, Michael Falch, Poul Krebs, Anne Linnet m.fl.. Det er på sin vis personlige sange. Sange med tekster som Bamse kunne relatere sig til eller der måske ligefrem var hans historie. "Jeg følger mit hjerte", indledningsnummeret på albummet er et godt eksempel. Med Chief1 som producer var Bamse med dette album på vej ad nye musikalske stier. Det skulle desværre blive det sidste. Der var planer om mere. Men nytårsdag, 1. januar 2011 fik vi meddelelsen om at Flemming Bamse Jørgensen var gået bort. Den sidste sang var sunget.

 

/Bibzoom.

(Foto: Illustrationer venligst stillet til rådighed af Forlaget Hovedland: Bamse fortæller sit liv til Poul Blak. ISBN978-87-7070-240-9)

Bamses Venner  - Eusrovision Song Contest 1980 Flemming Bamse Jørgensen Flemming Bamse Jørgensen Flemming Bamse Jørgensen

Materialer