Barn, bog og hund imellem

Af Anonym (ikke efterprøvet)
29.04.19
På børnebiblioteket i Hirtshals kan man som regel høre både børnelatter og bogbladren. Én gang om ugen brydes den vante lydkulisse af noget – eller nogen – der ikke normalt kommer på et bibliotek.

Læselyst og nærvær
Det sker, når læsehunden Cocos poter hver tirsdag formiddag tripper frejdigt ind ad døren på Hirtshals Bibliotek. Normalt skal de firbenede fortøjes i det fri, men Coco har et særligt ærinde, der gør ham til en eksklusiv gæst blandt bøger og bibliotekspersonale. Hans job er nemlig at motivere børn til at få mere lyst til at læse.

Som læsehund er Coco med til at gøre et par siders højtlæsning til en hyggelig stund, hvor barnet ikke behøver spekulere på, om der læses rigtigt eller forkert. Den lille sortkrøllede doodle på fire år er nemlig ligeglad med, hvordan det lyder, eller om bogstaverne skejer ud. Han lytter blot tålmodigt og bliver nusset, mens historierne får liv.

”Han tilfører både nærvær og ro til en situation, der ellers kan være præget af usikkerhed for et barn, der ikke altid er motiveret til at læse,” fortæller bibliotekar Adda Salomonsen.

Landsdækkende forening supplerer traditionel læsevejledning
Coco og hans ejer, Rita Skjoldager, bor i Ulvkjær. De har i knap 1 år været en del af Foreningen Læsehunde, der tilbyder læseforløb med en godkendt og certificeret læsehund til børn i hele landet. Forløbene henvender sig særligt til børn på 1. til 5. klassetrin, der har knækket læsekoden, men som på grund af læseudfordringer måske har mistet modet.

”Når bogstaverne driller, kan det gå ud over barnets skoleglæde og selvtillid, fordi læsning indgår bredt i mange fag. Vi ved, at det er vigtigt at sætte tidligt ind og motivere barnet til et liv med ord.”
Kilde: Foreningen Læsehunde

Rundt omkring på skoler og biblioteker i hele landet skrives børn op til læseforløb – typisk af en varighed på 6 uger. Forløbet sluttes af med et diplom, og i nogle tilfælde kommer der også noget den anden vej:

”Coco fik for nylig et rigtig fint afskedsbrev fra én af sine læsevenner,” fortæller Rita Skjoldager med et smil. Hun forklarer, hvordan Coco – inden han blev læsehund – deltog i et dagskursus, hvor han blev testet, evalueret og godkendt af en hundeadfærdsinstruktør.

”Coco er så sød!” lyder det fra de fire børn, der går i 2. klasse på Hirtshals Skole og som netop nu er tilmeldt et forløb i selskab med Coco. Det foregår hver gang på børnebiblioteket i Hirtshals, og børnenes lærer, læsevejleder og kompetencelærer Hanne Skipper fra Hirtshals Skole, er mere end tilfreds med dét set-up:

”Der er mange forskellige tilgange til det her med at styrke læsningen og hjælpe børnene på vej, og vi oplever læsehundeforløbene som et rigtig godt supplement til børnene, både for dem, der har brug for et ekstra boost, men også for de børn, der kunne have fornøjelse af at komme ud af de vante rammer og ind i en læsesituation, der er rar og sjov. Vi er meget glade for at bruge biblioteket på den her måde,” fortæller hun.

Alle eleverne i Hanne Skippers 2. klasse har været på besøg på biblioteket og mødt den vakse krøltop, inden de individuelle læseforløb startede op. For tiden er Victoria og Isabella på otte år og Noah og Lucas på ni år faste gæster, når Coco vant sætter sig til rette i et blødt hjørne bagerst i biblioteket. De fire børn skiftes til at læse op, og til spørgsmålet om, hvad der er det bedste ved at læse sammen med Coco, lyder det: ”Man øver sig i at læse!”

Og læst – det bliver der. Lyttet, klappet, grinet og hygget tillige.

(Coco er i øvrigt vant til børn i mere end én forstand. Han er nemlig far til rundt regnet 34 hvalpe. Senest blev det til et kuld på fire, der blev født i både 2018 og 2019. Regn lige dén ud!)

 

EKSTRA FAKTA

 • Foreningen Læsehunde blev stiftet i 2014.
   
 • Kræfterne bag er personer med en faglig baggrund i hundeadfærd/træning, læring/læsevejledning og bibliotek/kommunikation.
   
 • På landsplan er der p.t. 105 certificerede læsehunde fordelt på mere end 50 forskellige racer – fra mini-pudler til Alaskan Malamutes. Der er dog flest labradorer og golden retrievere.
   
 • Læsehundenes ejere er frivillige og er altid med, når der læses.
   
 • Er du interesseret i et læseforløb til dit barn – eller har du en sød hund, der sammen med dig kunne udgøre et nyt frivilligt læseteam? Så læs mere på www.læsehunde.dk.