Krig i Europa - Ukraine, Rusland og NATO

01.03.22
Vi ser nærmere på hvad NATO er for en størrelse, og hvilken rolle forsvarsalliancen spiller i konflikten mellem Ukraine og Rusland.

Der er krig i Europa, Putins Rusland har invaderet Ukraine i en tragisk kulmination på en kompleks konflikt, som har ulmet i årtier. Centralt i konflikten står den nordatlantiske forsvarsalliance, NATO, som Danmark er medlem af. Vi ser nærmere på, hvad NATO er for en størrelse og på deres rolle i konflikten. Nederst har vi samlet artikler og bøger, du kan læse videre i. 

Hvorfor anser Rusland NATO for at være en trussel?

Den såkaldte ”North Atlantic Treaty Organization” - NATO - er en militær alliance, der blev dannet i kølvandet på anden verdenskrig af blandt andre USA, Canada, Holland, Frankrig, Storbritannien, Norge og Danmark. Formålet var at fremme sikkerhed og stabilitet i det nordatlantiske område - USA, Canada og Europa.

Senere blev også Tyskland, Grækenland, Tyrkiet og Spanien indlemmet og omkring årtusindeskiftet begyndte nogle af de gamle sovjetstater som Estland, Letland og Litauen også at blive medlemmer. Det betyder, at NATO i dag er oppe på 30 medlemslande. Ukraine er dog ikke medlem af NATO, ligesom f.eks. Sverige, Østrig og Schweiz heller ikke er.

Læs mere om NATO på Faktalink

I NATO opererer man med en musketered, der betyder, at hvis ét NATO-land bliver angrebet, anses det som et angreb på alle medlemslande. Starter man en krig mod Danmark, er 29 andre lande, herunder stormagten USA, forpligtet til at forsvare os. Det giver NATO-medlemslande en enorm sikkerhed.

Læs mere om NATO på Forsvarsministeriets hjemmeside

Ukraine er ikke medlem af NATO, men har i lang tid ønsket at blive det. Den proces er dog blevet kompliceret af, at Ukraine siden 2014 har befundet sig i en væbnet konflikt med Rusland.

Rusland foretrækker at Ukraine, ligesom Hviderusland, kan fortsætte med at være en ”buffer zone” imellem sig selv og NATO-landene, og har tidligere forlangt garantier for at Ukraine aldrig bliver del af alliancen.

Hvor kan jeg læse mere?

Du kan læse bøgerne nederst på siden. Derudover har vi samlet links til en række kilder og artikler, som giver større indblik og overblik.

Kan du sproget, kan du læse russiske og ukrainske aviser via PressReader

Information.dk beretter om Ruslands officielle krigserklæring mod Ukraine: ”Vladimir Putin erklærer krig mod Ukraine og beordrer luftangreb mod militærbaser.”

Læs mere i TV2s Indlæg om konflikten: ”Rusland angriber Ukraine - her er, hvad vi ved”

Læs mere om dette i DR´s indlæg: ”Mette Frederiksen: I dag er en mørk dag for freden i verden”

Se også DR´s video: ”Hvorfor går energipriserne amok?”

 

Tags
Materialer