Anbefalinger fra avisen
Anbefalinger fra avisen

Anbefalinger fra avisen: Bæredygtige bøger 

31.08.21
FN’s 17 Verdensmål har inspireret tre af de ansatte på Hjørring Bibliotek til at anbefale bæredygtige bøger!   

FN’s 17 Verdensmål har givet os et nyt sprog til at tale om bæredygtighed og miljø. De 17 mål kommer vidt omkring – fra ligestilling til forbrug og klimakamp. I øjeblikket kan du på Hjørring Bibliotek i Metropol se en udstilling om verdensmålene, hvor der er fokus på bl.a. produktion af fødevarer, sundhed og uddannelse. Du kan også aflevere brugt tøj, der sendes videre til Røde Kors. Udstillingen er arrangeret sammen med en række institutioner og virksomheder i kommunen.

Lone Due Bak med bog om Verdensmål nr. 10: Mindre ulighed

Endelig en bog om kvindehistorie!
Verdensmål nr. 10: Mindre ulighed

Lone Due Bak har læst Gry Jexens bog “Kvinde kend din historie” og er begejstret:

Min indre feminist glædes over bogen “Kvinde kend din historie”! Endelig har vi historien om alle de kvinder, der gik forrest. Alle de kvinder, der blev den første til at bryde med normen inden for det, de brændte for.  Uanset om det er de adelige, de borgerlige eller andre “almindelige” kvinder, bliver deres historie fortalt.
I denne bog fortælles om 50 udvalgte kvinder, der har haft en betydning her i Danmark. De har brudt normer ned, kæmpet mod urimelige fordomme og været stærke i troen på deres egne idéer. Og bedst af alt: De har ikke stået tilbage for mændene. Det har altid været mændene, der har skrevet historien, og derfor er det også mænd, der er blevet fremhævet, men i denne bog kommer der endelig nogle vigtige kvinder på banen. Det er klart, at vi ser tilbage med nutidige briller, og det er måske endda med til at gøre synet på disse stærke kvinder endnu mere realistisk, når man hører om, hvordan kvinder gang på gang udelukkes fra uddannelse, økonomi med mere ene og alene pga. deres køn!!! Det er på tide, at kvinderne bliver tydeligere i historien - et godt eksempel, som Gry Jexen selv fremhæver i flere interviews, er Dronning Dorothea, der spillede en afgørende rolle for at få tilladelse til at åbne et universitet i Danmark. I 1479 åbnede Københavns Universitet som det første i lan, men det var først i 2019, at Dronning Dorothea blev anerkendt for sin del af fortjenesten.
“Kvinde kend din historie” er en skøn beskrivelse af modige og herlige kvinder, der har banet mange veje for os, der i dag - næsten - tager ligestilling for givet. Gry Jexen har også en Instagram-konto med #Kvindekenddinhistorie, og der findes en podcastserie på 12 episoder med samme navn på Podtail.
                                                                                                                                                                         

Lene Høg med bog om Verdensmål nr. 12 – Ansvarligt forbrug og produktion

Mindre tøjspild, større garderobeglæde
Verdensmål nr. 12 – Ansvarligt forbrug og produktion

Lene Høg har læst bogen “Klæd dig bedre – en guide til mindre tøjspild og mere garderobeglæde”. Hun anbefaler den som både et tankevækkende debatoplæg om vores tøjkultur i den vestlige verden og en konkret guide til at få brugt sin garderobe noget bedre:
- Der her er en virkelig velskrevet bog om, hvordan vi ser på vores tøjforbrug med nye øjne. Hver dansker køber i gennemsnit mere end 10 kg tøj om året og bruger kun omkring 30 % af det. Bogen her forsøger at give en forklaring på overforbruget. De to forfattere, modeforsker Else Skjold og bæredygtighedsblogger Johanne Stenstrup, peger på, at det bl.a. skyldes, at vi køber for meget og for dårligt tøj, og at vi glemmer at kombinere, reparere og tilpasse tøjet, så det rent faktisk passer til os. Og så siger de noget, som jeg synes er virkelig fint - nemlig at vi skal “dyrke garderobeglæden”. Købe tøj af god kvalitet, glæde os over det og bruge det længe, for det er den bedste måde at undgå overforbrug og tøjspild på.
- “Klæd dig bedre” giver opskriften på en garderobeanalyse, der åbner vores øjne for det tøj, vi har hængende i skabet, hvordan vi bedre kan bruge det, og hvad vi evt. bør give videre til andre. Bogen giver tips til reparation af tøj og viden om vask og opbevaring. Og så tegner den nogle fremtidsscenarier om bedre kvalitetsmærkning og en fornyet genbrugskultur omkring tøj - også det eksklusive. En fin og konstruktiv brugsbog uden løftede pegefingre, men med stor garderobeglæde!
 

 

Klimakrigerne

Unge klimakrigere tager kampen op
Verdensmål nr. 13 - Klimaindsats

Charlotte Nielsen anbefaler serien ”Klimakrigerne” for tweens, skrevet af Henrik Nilaus:
“Klimakrigerne” er realistiske bøger om børns interesse og kamp for miljøet. Det er spændende og vedkommende bøger, hvor børnene tager klimakampen i egen hånd. Serien består af ”Økodeller og svinestreger” og ”Farfars fede økoferie”.  Seriens hovedperson Emma vil redde verden og klimaet gennem forskellige initiativer. Hun er selv inspireret af Greta Thunberg, og sammen med tvillingerne Malthe og Mathilde danner hun KLIMAKRIGERNE. Sammen forsøger de at indføre kødfrie dage i hjemmet, klimavenlige ferier og vegetarretter i skolens kantine. Emma har høje klimaambitioner, men det bliver en stor udfordring at ændre på familiens vaner.
Bøgerne er fyldt med humor f.eks. gennem personerne med eksempelvis en gammel flipper af en farfar, en hundefjendsk mor og en humørsyg storesøster.
 

Materialer