Anbefalinger fra avisen
Anbefalinger fra avisen

Anbefalinger fra avisen: Epidemier & bøger

03.03.21
I Vendelboposten anbefaler vi i denne uge: Epidemisk litteratur.

I snart et år har vi levet midt i corona - med alle de udfordringer og begrænsninger, det giver. Men epidemier er langt fra et nyt fænomen, hverken i historien eller litteraturen. Personale fra Hjørring Bibliotekerne giver dig tips til spændende bøger om emnet. For voksne og børn, historiefans og lyrikelskere.

Pernille Jespersen

10.000 års epidemihistorie

Bibliotekar Pernille Jespersen anbefaler “Den fjerde rytter - 10.000 års epidemihistorie” skrevet af museumsinspektør og arkæolog Jeanette Varberg og professor i historie Poul Duedahl. Pernille fortæller:
- Titlen henviser til Johannes Åbenbaring, der nævner “den fjerde rytter” som ham, der spreder sygdom og død. Bogen indleder med et kort afsnit om de første indberetninger af Covid-19 i Wuhan og de første danske smittede. Herefter bevæger vi os helt tilbage i tiden, til da menneskene begyndte at bosætte sig i større grupper, dyrke jorden og holde husdyr. Den tætte samling af mennesker og dyr førte til større og hurtigere spredning af sygdomme mellem mennesker og dyr. Det ses blandt andet i fund af tuberkulose i skeletter fra stenalderbønder i Tyskland og pest, der påvises i tandsten fra en ung kvinde, der døde i Sverige for omkring 5.000 år siden.

- Varberg og Duedahl giver et fascinerende og grundigt indblik i, hvordan epidemier til alle tider har påvirket menneskets liv. Et indblik i, hvordan epidemier har været brugt til biologisk krigsførelse, bragt imperier i knæ, ændret samfundsordener og dræbt millioner af mennesker. Men også et indblik i, hvor sygdommene har medført sociale og samfundsmæssige forbedringer - f.eks. efter koleraudbruddet i København i 1853, der bl.a. medførte en plan for afskaffelse af affald i gaderne og etablering af vandværker.  “Den fjerde rytter” er en virkelig spændende fagbog om et emne, der ikke belyses så tit. Jeg kan varmt anbefale den, også til læsere der normalt ikke læser fagbøger.

Lone Due Bak

Foruroligende forudsigelse af corona

Lone Due Bak anbefaler Hanne-Vibeke Holsts “Som Pesten”. Hun siger:

- Jeg var rystet, da jeg havde læst ”Som Pesten”, der udkom i 2017. Men ikke nær så rystet som jeg var i marts 2020, da bogen nærmest blev til virkelighed. ”Som Pesten” er en murstensroman, men hver eneste side er spækket med gode fortællinger og beskrivelser. I vanlig Hanne-Vibeke Holst-stil har den kvindelige hovedperson masser af ting kørende for sig: En flot karriere med en nylig forfremmelse, et barn, en smuk og dejlig, men upålidelig kæreste, en små-dysfunktionel familie og venner fra studietiden praktisk placeret i det danske sundhedssystem. I sine første dage på jobbet hos WHO i Bruxelles kastes hun ud i en begyndende pandemi, og så ruller lavinen med alle de magtkampe, man kan tænke sig til: Politiske, karrieremæssige, kønsmæssige og religiøse.

- Hanne-Vibeke Holst skriver som altid let og elegant, så man bare vender side efter side og opsluges af både de små og store dilemmaer. Der er både politiske hip, kommentarer til MeToo og ikke mindst denne foruroligende forudsigelse af pandemien og dens problemstillinger. Hvis du ikke allerede er fanget af Hanne-Vibeke Holsts romaner, så bør du starte med denne bog, der er en blanding af en spændings- og politisk roman og et højst aktuelt samfundsspørgsmål.

Jette Galsøe Sørensen

Corona-forståelser for børn

Jette Galsøe Sørensen anbefaler børnebøgerne “Ella og Coronagrisen” af Anne Kathrine B. Nielsen og “Hvad er det der corona?” af Eva Lohmann. Begge bøger er for børn fra ca. 3 og op til 7 år og deres voksne. Jette fortæller:

- Jeg har læst billedbogen “Ella og Coronagrisen”, hvor vi møder de to børn Ella og Elliot, som sammen bekæmper deres frygt for bl.a. monstre og corona og på den måde hjælper hinanden gennem hverdage, der er vendt på hovedet. Bogen er en samtalebog om et svært emne i en svær tid og der er tips til de voksne om, hvordan man kan tackle de svære situationer. Den er trods det alvorlige emne skrevet med et glimt i øjet: F.eks. har Ella fået lidt galt fat i ordet “corona-krisen”, som bliver til “corona-grisen”. Illustrationerne underbygger teksten med fine og sjove tegninger - f.eks uret, hvor klokken altid er mange.

- Med samme emne og i samme genre er billedbogen “Hvad er det der Corona”. Her møder vi Selma og hendes familie og følger hende under en corona-nedlukning. Selma oplever, at alt det, hun gerne vil, ikke kan lade sig gøre. Men sammen finder de i familien ud af at lave andre sjove ting. Bogen forklarer, hvad virus er, og hvordan vi skal forholde os til det. Til sidst er der 6 gode råd til børn. Bogen vil egne sig fint til højtlæsning og derefter snak om, hvordan man bedst kan sikre sig mod corona.

Frederik Christian Nielsen

Pandemi i poetisk form

Bibliotekar Frederik Christian Nielsen har læst digtsamlingen “Jeg vil ikke tilbage – Digte fra dage med Covid-19" af Caspar Eric. Frederik fortæller om bogen, der udkom i november 2020:
- Med digtsamlingen fletter Caspar Eric forårets første pandemiske bølge sammen med hverdagens sprog og form. For hvad gør man, når hverdagen pludselig skifter form? Jo – man skriver den naturligvis ind i sit forfatterskab. “Jeg vil ikke tilbage” er opdelt i små poetiske fortællinger, der med et lille tal oppe i højre hjørne nævner antallet af indlagte på den pågældende dag. Dramatisk og enkelt. Flere steder opridses med skarp pen den forandring, som er sket i samfundet: “I Ørestaden er Cabinn i problemer / deres værelser står tomme / så nu tilbyder de værelserne / til boligløse studerende: / 8.000 kroner / for 16 kvadratmeter / til gengæld er der / dyner og tekøkken.” Det er lige så socialrealistisk anno 2020, som det er spiddende. Alt, og intet, ændrer sig. De studerende har stadigvæk ikke råd til deres boliger, og den moderne kærlighed krænges ud ved hjælp af digitale gestusser i stedet for blomster: “Rosa har sendt mig / en pizza via internettet / en kærlighedserklæring / af tid, ost og penge.”        
- At skrive om den hverdag, der florerer lige uden for døren og på skærmen, er ikke nyt for storbydigteren Caspar Eric, som tidligere har udgivet bøgerne “7/11”, “Nike”, “Avatar” og “Alt hvad du ejer”. Fælles for hans digte er et højt tempo med mange finurlige betragtninger om vores moderne liv, med alt hvad det indebærer af mærkelige møder via endnu mærkeligere apps, fastfood i slowmotion, rejser ud i natten og verden. Du skal læse denne bog, hvis du trænger til et skud lyriske vitaminer i rækken af tunge romaner. Derudover får man et fint og anderledes indblik i, hvordan det var at leve i en stor dansk by under nedlukningen i foråret.  
 

Materialer