Anbefalinger fra avisen
Anbefalinger fra avisen

Anbefalinger fra avisen: Historiske bøger

09.06.21
Dyk ned i historien!

Historiske romaner bringer fortiden til live, så du næsten kan føle, at du var der selv. Børnebøger med historisk forlæg giver indblik i en anden tid og måde at leve på. Og fagbøger om historiske emner er evigt populære. Bliv klogere på historien ved at læse en god bog – personalet på Hjørring Bibliotekerne giver tips til, hvad du kan læse…

Adda Salomonsen

En tidskikkert for øjet

Adda Salomonsen har læst Anne Lise Marstrand Jørgensens ”Margrethe I”, der udkom i 2020. Hun fortæller:
- Anne-Lise Marstrand Jørgensen tilbyder, at man kan sætte en tidskikkert for øjet og lade sig synke ned i en læseoplevelse af de helt særlige - uanset om man er historisk interesseret eller bare elsker suset, når fortællingen opsluger én. Vi følger Margrethe den 1., fra hun er en lille pige, der tidligt forstår, at hun er en vigtig brik i Kong Valdemars politiske spil. Som ti-årig stævner hun ud med kurs mod Norge - i første omgang for at blive viet til den norske kronprins og derved besegle en vigtig alliance. Hun opnår hurtig tæft for forhandlinger og hele det politiske spil. Sammen med Margrethe oplever vi som læsere, hvad der egentlig driver både købmændene fra hansestæderne, svenskerne på krigsstien og hofdamerne på Akershus. Der er en usædvanlig indlevelse i alle personerne i romanen - et varmt og kærligt blik. Man fornemmer de små folk i synsfeltet, når Margrethe er på tur med sin pige Kerstin, som altid står ved Margrethes side og er omgærdet af mystik og særlige evner.

Romanen emmer af en given sig tid til; der er tid til at beskrive de små historier i den helt store, så man lever sig med, får indblik og forståelse for tiden og som læser føler sig forkælet med en læseoplevelse ud over det sædvanlige.

Jette Galsøe Sørensen

Middelalderhistorie for børn

Benni Bødker er en meget produktiv og anerkendt børnebogsforfatter, som formår at gøre det historiske fængende fra første side. Jette Galsøe Sørensen har læst romanen ”1219” og anbefaler:
- Bogen foregår i middelalderen og handler om tiggerpigen Kirstine, der forklædt som en dreng driver rundt til forskellige landsbyer, hvor hun flere gange hører Ridder Albrekt fortælle historier fra de store korstog. Kirstine ender på et tidspunkt i fængsel, og hun får valget mellem at tage med på korstog eller dø i fængslet. Hun vælger at tage med på korstoget, og undervejs til Estland møder hun igen korstogsridderen Albrekt. Kirstine finder ud af, at Ridderen er på jagt efter en stor skat, og da de når til Estland, bliver Kirstine ansat som væbner for Albrekt. Hun hjælper ham i den farefulde jagt på skatten, men erfarer hurtigt, at der er fjender overalt, og at man kun kan stole på sig selv.

Bogen er for børn i alderen 10 -13 år og henvender sig til drenge og piger, der elsker at læse historiske bøger selv, men bogen er også meget velegnet til oplæsning. Romanen giver en god indsigt i den historiske tid, og forfatteren kommer omkring mange emner – bl.a.  hvorfor ridderne tog på korstog, hvad et relikvie er, og hvilke farer almindelige borgere levede med på det tidspunkt.

Mette Eich-Høy

Hilsen fra Anne Franks dagbog

”Anne Franks dagbog” fra 1947 er nok en af de berømteste øjenvidneberetninger fra jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig. Den er udkommet i mange udgaver, bl.a. som tegneserie. Bibliotekar Mette Eich-Høy anbefaler tegneserien varmt med dette fiktive brev, ”skrevet af dagbogen”:
Kære mulige læser
Som dagbog er det en fryd at blive vakt til live igen. Det er jeg blevet - og med de skønneste, gruopvækkende og sjoveste billeder. Lige i Annes ånd. For længe siden, igennem 2 år betroede Anne mig sine tanker, og tro mig, det var ikke kedeligt. Hun var klog som en voksen og stædig og sjov som et barn. Alt det, hun betroede mig. Det var, som om hun hverken passede til at være voksen eller barn. Jeg kunne være ved at gå til af spænding over at vente på hendes næste betroelse, nogle gange kunne der gå flere uger. Jeg var så spændt på at høre, hvad der skete i hendes liv: om hendes forelskelse, om hendes perfekte storesøster, om de mange sammenstød med moren og om den til tider forfærdelige familie de skulle dele rum med. Selvfølgelig var der også isolationen og krigen. Og hendes tanker om fremtiden … Og tanker om at være den søde fornuftige pige, der bøjer af for de voksnes urimelige bebrejdelser og forventninger, når hun allermest havde lyst til at sige fra – hun gjorde sig virkelig umage med ikke at starte skænderier med de andre i Baghuset. Tænk at leve så tæt så længe. Hvis du var isoleret i dit hjem i 1 år, hvad ville du gøre som det første, når du igen kunne gå ud? Jeg tror ikke, Annes ønske er så langt fra dit ….

Når Anne havde betroet sig til mig, kom jeg tit til at tænke på, hvad jeg viser andre i forhold til hvordan jeg har det indeni. Det, vi viser, er ikke altid sådan vi har det i virkeligheden. Ikke hos mig i hvert fald. Men det gjorde mig glad at hun betroede sig til mig på den måde. Jeg blev Anne Franks dagbog.

Kirsten Boelskifte Jensen

Konfekt forhistorie-tosser

Kirsten Boelskifte-Jensen er historiker og har læst fagbogen ”Tyskere på flugt”. Hun fortæller begejstret:
- Som et led i serien ”100 danmarkshistorier” har John V. Jensen fra Vardemuseerne formået at koge fond på et stykke danmarkshistorie, der tidligere har ligget i skyggen af historierne om sejren over Tyskland og befrielsen af Danmark. Den 13. januar 1945 var der payback time fra Den Røde Hær mod de østtyske grænser. Sovjetterne kløede på med en gigantisk offensiv, der var så voldsom, at Hitler to dage senere måtte tage afsked med ”Wolfschanze” i Polen og rejse til Berlin. Kort tid efter udgik der en førerbefaling om, at Danmark skulle anvendes som et ”forbigående” ophold for de tyskere, der måtte evakueres fra øst. På det tidspunkt var der tale om nogle få tusinde, men ved Danmarks befrielse, få måneder senere, var der godt 240.000 tyske flygtninge i Danmark og mildest talt kaotiske tilstande omkring dem.

”Tyskere på flugt” er opbygget med en flot synergi af hardcore historiefacts og personlige beretninger fra de tyske flygtninge, der samlet set giver historien dybde og perspektiv. Bogen er med sine 100 sider hurtigt ”spist”, men kvaliteten af det, man har indtaget, er tankevækkende, og selvom bogen netop nu har et år på bagen, leder den stadig tankerne hen på nutidens flygtningeproblematikker andre steder i verden.

Materialer