Anbefalinger fra avisen
Anbefalinger fra avisen

Anbefalinger fra avisen: Langtidsholdbare bøger

07.04.21
Lokale bibliotekarer anbefaler litterære klassikere

Bibliotekarerne har i denne måned rakt ud efter bøger på øverste hylde: Klassikere, som har dét til fælles, at de er fabelagtigt godt skrevet, alle er filmatiseret mindst én gang og for manges vedkommende indgår i skolernes faste læsepensum. God fornøjelse med månedens litterære klassikere!

Kirsten Gundersen

”Buddenbrooks” – en families storhed og fald

Kirsten Gundersen er bibliotekar og stor fan af den tyske forfatter Thomas Mann, hvis vel nok mest kendte roman ”Buddenbrooks” i år kan fejre 120 års jubilæum. Kirsten fortæller:
- Den dag i dag er ”Buddenbrooks” et mesterværk, den mest læste tyske roman og stærkt medvirkende til, at Thomas Mann i 1929 modtog Nobels Litteraturpris. I romanen følger vi den rige og ansete tyske købmandsfamilie Buddenbrook gennem fire generationer i perioden 1835-1871 – en tid præget af store historiske begivenheder som revolution, krig og grundlæggelsen af det tyske rige. Familien Buddenbrook værdsætter de gode, gamle borgerlige dyder – man er pligtopfyldende, og firmaets interesser kommer altid i første række. Både personlige interesser og kærligheden må vige for, hvad der er bedst for handelshuset. Gennem romanens 600 sider følger vi grundlæggeren af handelshuset Johann Buddenbrook, hans hustru, deres børn og børnebørns liv i Lübeck – et liv i storhed, som ender i forfald, ikke kun for familien, men for hele borgerskabet. 
”Buddenbrooks” er udover at være en slægtsroman også en historisk roman, en roman om overklassen, en roman om Lübeck og en roman om et kulturskred. ”Buddenbrooks” har, synes jeg, alle klassikerens karaktertræk: Evnen til igen og igen at fascinere, overraske, undre og fornøje.

Gitte Larsen

Ole Lund Kirkegaard – en klassiker for både små og store

Børnebibliotekar Gitte Larsen anbefaler Ole Lund Kirkegaards bøger – en unik produktion skrevet inden for blot 12 år. Gitte siger:
- Når vi taler klassikere indenfor børnelitteratur, kommer vi ikke udenom Ole Lund Kirkegaard. 2020 var året, hvor vi skulle have fejret, at han ville være fyldt 80 år og samtidig udnævnt til Årets klassiker, hvis ikke lige en pandemi var kommet i vejen. 
Ole Lund Kirkegaard døde tragisk som kun 38-årig, men formåede i sin korte forfatterkarriere at skrive en god snes bøger, der stadig kan bringe smilet frem hos både børn og voksne. Det er svært for mig at udvælge en enkelt af Ole Lund Kirkegaards bøger. Skal det være den med Carl Emils fødselsdag, som var en af de første, jeg selv fik læst højt? Eller den med løbehjulstyven, som mine egne børn grinede højest af?
Der er nok at vælge imellem, så grib et barn og sæt jer i sofaen og læs eller genlæs en af Ole Lund Kirkegaards dejlige historier - nyd humoren, den sprudlende fantasi, de sproglige finurligheder og forfatterens egne skæve illustrationer. Det bliver en god oplevelse for både små og store.

Anne Heidmann

”Ved vejen” – en perle af en novelle

I gymnasiet blev bibliotekar Anne Heidmann introduceret til Herman Bangs forfatterskab, og hun har været fascineret af ham lige siden. Anne forklarer:
- Lige siden min dansklærer præsenterede mig for Herman Bangs forfatterskab, har jeg været fascineret af forfatteren, hans blik for datidens mange uforløste kvindeliv og hans måde at skrive på.  
”Ved vejen” fra 1886 er Bangs hovedværk: En kortfattet perle af en novelle, som fortæller historien om stationsforstander-hustruen Katinka Bai. Katinka lever i et kærlighedsløst ægteskab med en spradebasse af en mand, der ikke forstår hendes sarte væsen og hendes drømme og længsler. En dag dukker forvalter Huus op, og han og Katinka forstår hinanden. De forelsker sig, men spørgsmålet er, om de både kan og tør gøre op med samfundets konventioner og deres egen triste tilværelse.  
Herman Bang skriver stemningsfuldt, beskrivende og nøgternt. Fortolkningen er op til læseren, hvilket stiller ret store krav til læsningen. Alligevel kan jeg kun anbefale denne fantastiske novelle. Den beskriver måske nok det stille drama, men den gør det med humor og et satirisk blik på forfatterens samtid.  

Lars Simonsen

”1984” – mere aktuel end nogensinde

Lars Simonsen er bibliotekar på Vrå Bibliotek og stor fan af romanen ”1984”, der er skrevet af George Orwell og udkom i 1948. Lars fortæller:  
- Den dystopiske fortælling med temaer som masseovervågning, undertrykkelse, diktatur og ”alternative fakta” er nærmest uhyggelig aktuel i vor tid. George Orwells primære hensigt med fortællingen var at advare fremtidige generationer, men romanen endte faktisk som en form for profeti. For eksempel er der mere masseovervågning i samfundet i dag end nogensinde før, og begrebet ”Big Brother”, som Orwell introducerede i romanen, bruges i flæng om nutidens masseovervågnings-samfund.    
Historien kredser om hovedpersonen Winston Smith, der bor i Oceanien – en af verdens tre superstater. Her kontrollerer myndighederne befolkningen ved hjælp af bl.a. sult og vold. Teleskærme bruges til overvågning i borgernes lejligheder, man har pligt til at rapportere sine tanker til ”Tankepolitiet”, og de uhyggelige mantraer hos det altdominerende ”Partiet” er bl.a. ”uvidenhed er styrke” og “frihed er slaveri”. Det påvirker naturligvis den menneskelige psyke voldsomt, og Winston udfordrer skæbnen yderligere ved at indlede et kærlighedsforhold til kvinden Julia. Dermed bryder de loven, for kærlighedsforhold er ikke tilladt, og det får store konsekvenser for parret. Ondt bliver kun værre, da Julia og Winston begynder at få tanker om at modarbejde systemet indefra. 
At ”1984” stadig gør massivt indtryk blandt læsere verden over bevises blandt ved, at romanen har ligget på bestsellerlisten to gange efter år 2000: Umiddelbart efter terrorangrebene i USA den 11. september 2001 og kort tid efter, at Trump blev indsat som præsident i januar 2016.

Materialer