Biblioteket anbefaler
Biblioteket anbefaler

Biblioteket anbefaler: Den evigt aktuelle kærlighed

27.04.22
Foråret spirer, og alle går rundt og forelsker sig. ”Kærlighed” er temaet for tre aktuelle bøger, som ansatte ved Hjørring Bibliotekerne her anbefaler til dig – dog kærlighed i forskellige afskygninger: kærlighed til flasken, i jernalderens tid og blandt teenagere. God læselyst!

Kærlighed ved første drik 
Bibliotekar Frederik Christian Nielsen har læst Kristian Ditlev Jensens roman ”BAR” og fortæller:
- Kristian Ditlev Jensen er mest kendt for sine barske fortællinger om en ulykkelig barndom, blandt andet i debuten ”Det bliver sagt” fra 2001. Derudover er han uddannet præst og har altid haft et godt øje til alkohol.  
I ”BAR” følger vi Kristian Ditlev Jensen, som romanens hovedperson hedder, fra barndommens minder om gåsevin og FUN-saftevand, der vækker en rar følelse i kroppen, til eskapader med flere flasker sprut om dagen, fuld fart og forfatterliv. Det kører derudad. Sproget flyder. Bobler som en fadøl. Hvert kapitel tager afsæt i en slags alkohol og en oplevelse koblet dertil – fra Dry Martini Cocktail og taxature fra værtshus til værtshus, til Guld Tuborg og fester i udkanten af Sjælland, Små Grå, Half-and-Half og så videre. 
Kristian Ditlev Jensens forhold til alkohol er som et usundt ægteskab, man ikke er i stand til at bryde ud af. Indimellem er der lykkelige stunder, men det er altid på bekostning af noget andet: Venskaber. Kroppen. Familien. Det holder ikke i længden. Hans store kærlighed, alkoholen, viser sig langsomt som både manipulerende, usund og løgnagtig. Men på et tidspunkt tager forfatteren kontakt til en alkoholbehandler, en parterapeut der skal mægle mellem alkohol og alkoholiker. Måske kan forholdet alligevel reddes?  

Derudover er ”BAR” en fortælling om at være bar; blottet. Der er ikke noget budskab, ingen løftede pegefingre om at undgå alkohol, hvilket også er en af bogens styrker. Alle mennesker har ret til at gå i hundene – det er bare ikke nødvendigvis særligt rart.  
Undervejs rumsterer en vis bitterhed mellem linjerne: Hvorfor kan jeg ikke leve uden alkohol? Hvad er det, der gør mig til misbruger, jeg har jo slet ikke lyst. Bogen er en tragikomisk fortælling om en mand i forfald med et glimt i øjet. I stil med filmen ”DRUK” finder man også en underliggende kritik af det danske samfund, hvor vi jo er verdensmestre i druk, og hvor festlige lejligheder som regel er forbundet med promiller i blodet.  
”BAR” kan sammenlignes med klassikeren ”Hærværk” af Tom Kristensen samt den amerikanske forfatter Charles Bukowskis fortællinger om storbyen og alkoholen som omdrejningspunkt for et menneskes liv. 

Jernalderkærlighed i forskellige afskygninger
Bibliotekar Sara Boe Hansen har fra barnsben været forelsket i den eventyrlige verden, som bøger repræsenterer. Hun anbefaler her Anne-Marie Vedsø Olesens ”Vølvens vej”:
- I ”Vølvens vej” følger vi den unge pige Snehild og hendes mor Adis i landsbyen Himlinge. Snehild kom til verden under blodig krig og en voldsom snestorm, med jættekvinden Hyrrokin som fødselsmor og besunget af nornerne Urd, Verdande og Skuld – skæbnegudinderne, der repræsenter fortid, nutid og fremtid. Snehild har vølvens evner til at snakke med guderne og se fremtid og fortid, og da ypperstepræstinden Ragnhild opdager, at Snehilds evner overgår hendes egne, opstår jalousien og angsten for, at hendes tag om magten i Himlinge svinder. Ragnhild beslutter, at Snehild må skaffes af vejen. Nu må Snehild flygte fra alt det, hun kender, mens nornernes forudsigelser følger hende: ”riger og konger vil skylde dig blodet, vej dine ord, bær jern i dit hjerte”. 

Anne-Marie Vedsø Olesen har med ”Vølvens vej” formået at skrive en medrivende roman, der er inspireret af nordisk mytologi og udspiller sig i den danske jernalder. Det hensætter for en stund læseren i en verden, hvor det er sværdet og gudernes velvilje, som dikterer magt og velstand. Udover at det er et fantastisk eventyr, er det også en bog, der rummer kærlighed i forskellige afskygninger: Den altoverskyggende kærlighed mellem mor og barn, den intense begærlige kærlighed, som kun et ungt menneske kan føle, og kærligheden mellem det nye og det gamle, det velkendte og det ukendte. Når man er færdig med ”Vølvens vej”, har man lyst til at udbryde: ”Ymer – bevar mig vel, hvor er den god!”   

Fin teenagebog om kærlighed og klimakrise
Jette Galsøe Sørensen har mange års erfaring med at formidle læsning til børn og unge. Hun fortæller om Trine Bundsgaards ”Kærlighed og klimakrise” – en bog i serien om den 13-årige Tilde:
- I denne bog følger vi Tilde i en hverdag fyldt med tanker om kærlighed, tøjkriser, klima og venindekonflikter. 
Tilde står midt mellem de to veninder Ofelia og Lucca. Lucca har fundet et forbillede i den ældre Gry, er blevet vegetar og er med til at arrangere klimademonstrationer, mens Ofelia hellere vil købe nyt tøj og mener, at Lucca skal slappe lidt af. Det ender i en stor konflikt, hvor Tilde må tage stilling til, hvad hun selv mener, og hvad hun selv vil. Samtidig bokser Tilde lidt med kærligheden – for kan Isak lide hende, som hun kan lide ham, eller er hun blot en ven for ham? 

Bogen er skrevet i et typisk og realistisk ungdomssprog og med meget direkte tale. Tekstens layout har et dagbogspræget udseende, hvor der i både selve teksten og rundt om i bogen er små tegninger, understregninger og kommentarer, som udtrykker Tildes tanker og følelser og en usikkerhed, som de fleste teenagere kan spejle sig i. Bogen passer til piger i 5.-7. klasse og kan lånes både som bog, e-bog og lydbog.

Materialer