Billede af reoler med bøger. Foto: Janko Ferlič, Unsplash
Billede af reoler med bøger. Foto: Janko Ferlič, Unsplash

Bøger om boghandler og biblioteker

07.06.23
Selvom det er sjældent, at man som bibliotekar har mødt den eneste ene nede blandt bøgerne eller har opdaget et hemmeligt broderskab ved at læse hvert andet ord i en Lucinda Riley-bog, så bliver man alligevel altid revet med af de bøger, der netop skildrer biblioteket eller boghandlen som et sted, hvor alt dette er muligt.

Bøger er nøglen til mysteriet

Måske er det tanken om den store mængde viden, der er gik tabt med branden på biblioteket i Alexandria, men idéen om et hemmeligt bibliotek eller biblioteker som noget, der rummer nøglen til et større mysterie, er en velkendt trope i litteraturen. 'Det forsvundne bibliotek' af A. M Dean og 'Det forsvundne bibliotek' af Steffen Nohr har, ud over titlen, det tilfælles, at de netop bruger biblioteket som et mystisk sted, hvor en afgørende viden skal findes og afsløres. Begge bøger er gode, hvis man var med på Dan Brown-bølgen og godt kan lide at læse om oldgamle mysterier med noget action oveni.

I 'Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik' har man vendt det ældgamle mysterie lidt på hovedet og måske taget en del af alvoren ud. Her er det en boghandel, der bliver omdrejningspunktet, når hovedpersonenerne skal løse mysteriet om en kult ved hjælp af bøger og moderne teknologi. 

Kærlighed og bøger

Når der er boghandel eller bibliotek i titlen, ret ofte sammen med en bestemt lokation eller ord som "hjerte" eller "lille", så har du med stor sandsynlighed fundet en feel good-roman, hvor bøger, menneskelige relationer og romantik er i fokus. Denne type bøger virkelig taler til den romantiske side af os læsere, der i ren "Folk og fæ"-stil drømmer om at bosætte sig i et lokalmiljø og møde en masse forskellige mennesker, som vi kommer tættere på gennem en fælles kærlighed til bøger. Her er boghandlen eller biblioteket en perfekt kulisse, fordi den viser, hvordan man ret ofte danner fællesskaber omkring litteraturen: om det er gennem læsefællesskaber eller som et springbræt til at lære folk at kende på et mere personligt plan. 

Bøger i en krisetid


Ret ofte er boghandlen og biblioteket det sted, hvor menneskeligheden stadig eksisterer, når verden står i brand. I 'Den sidste boghandel' i London bliver hovedpersonen og hendes boghandel vigtig i kampen for at holde sammen på lokalsamfundet, da London under 2. verdenskrig bliver angrebet, og i 'Boghandleren i Dachau' bliver boghandlen et værktøj til at genforene folks minder med dem, der er ladt tilbage. Dermed bliver bøgernes verden et slags helle, hvor det bedste i mennesket stadig lever.

Skrevet af Emelie, eReolens redaktion

Tags
Materialer