Luftfoto af Hjørring
Luftfoto af Hjørring

De gæve nordjyder

10.11.20
Hvad er det, der gør nordjyderne så særlige? Ligger det i vores DNA? Eller er det noget i luften heroppe nordpå?

De gæve nordjyder! 

I forbindelse med nedlukningen af Nordjylland har det på TV, i aviser og på sociale medier givet genlyd med budskaber om, at nordjyden er en sej og gæv type, og at nordjyderne står sammen. 

Men hvad er det, der gør nordjyderne så særlige? Ligger det i vores DNA? Eller er det noget i luften heroppe nordpå? Uanset svaret, har vi samlet litteratur om nordjyder og Nordjylland - en skøn blanding af fiktion og fakta om og til os alle sammen.

Den nordjyske natur 

Den smukke, men også barske, natur ligger måske i blodet på os. De imponerende kyster rummer det muntre strandliv om sommeren, men når vinterens mørke og stormene rammer, gøres kysterne til et råt sted at være. Lyt med på fortællingen om ”Vesterhavet” , 10 kendte dansker fortæller om deres forhold til Vesterhavet.

Landskendte Hærvejen går igennem Hjørring Kommune, og med start i Hirtshals føres vandreren derefter ned langs kysten forbi Lønstrup og Børglum Kloster. I ”Hærvejen” kan man se ruten, som den går i dag, men også læse mere om kulturhistorien bag. Hærvejen var en kontaktåre til resten af Jylland og dermed verdenen udenfor. Måske I har lyst til at gå noget af ruten selv? Eller hygge ved brændeovnen, mens I læser om dem, der har gået på den.

De dristige og modige 

I 1941 startede nogle modige unge 15-17-årige aalborgensiske drenge deres egen modstandsgruppe. Den engelske premierminister, Winston Churchill, var inspirationskilde til klubbens navn og drengene gav sig i kast med modstandsarbejdet uden megen viden eller planlægning. I dag kan I give jer i kast med at læse eller lytte til fortællingen om ”Drengene fra Churchill-klubben” - en fortælling fra et medlem af gruppen. 
 

En figur, som har præget Vendsyssels historie og som stadig i dag er kendt af de fleste, er Stygge Krumpen - den sidste katolske biskop. En mand, som deler vandene, men som også viste dristighed og mod. 
I ”Stormene” af Maria Helleberg kan du komme med på sidelinjen, mens reformationen går sin gang hen over Danmark. Så find et godt læsehjørne og dyk ned i en spændende nordjysk fortælling.

De, der går deres egne veje 

Tag gaden tilbage” af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen er fortællingen om Polly, en ung pige fra Hirtshals, som starter på gymnasium i Hjørring. En fortælling om at være splittet mellem livet i Hirtshals med job på ”Fisken”, og så drømme om mere. Polly gør sig uheldig bemærket i den nye venindegruppe på gymnasiet og bliver frosset ud. En Nordjysk ungdomsfortælling med masser på hjertet til unge såvel som ældre. Læs eller lyt med. 

 

Vi bliver lidt i Hirtshals, for her har den lokale Simone Jespersen begået ”Kvartlivskrise på Caminoen”. Een fortælling om at være ung og om at søge efter en mening med livet. Læs eller lyt med, når Simone Jespersen drager ud på pilgrimsfærd.

Anna Ancher – Et portræt” var en af de første store danske malerinder. Hun var Skagbo med stort S, og hun evnede at være kunstner på lige fod med sin mand Michael Ancher. Hun gav gennem sin kunst et sjældent indblik i kvinders verden og især kvinderne i Skagen. Lyt med, og få fortællingen om Anna Ancher.

Nordjyske fortællinger 

Når man tænker på nordjyske forfattere, kommer man ikke udenom Bent Haller. I ”Abelone på Bangsbo” tager fortællingen sit udgangspunkt i forfatterens egen oldemor. Det er historien om fattige og fine folk i Nordjylland i slutningen af 1800-tallet. Lyt eller læs med, når Abelone klatrer op ad den sociale rangstige som datter af en husmand til stuepige på Bangsbo. Romanen rummer intriger og skandaler; for som stuepige på Bangsbo ser man også, hvad der foregår bag facaden. 
Marie Hellebergs ”Kvinderne fra Thy” er fortællingen om Maria Hellebergs egen slægt i Thy. En fortælling om to stærke kvinders skæbner, om deres drømme og håb og om at gribe de muligheder, livet byder. Læs med og få et indblik i, hvorledes livet udfoldede sig i Nordjylland, da oldemor var ung.

Originalerne 

Hvem elsker ikke en original – eller to? Bjarne Nielsen Brovst har samlet flere fortællinger om skønne og finurlige personer i ”Originaler i Nordjylland 1-5”.  
Vi er alle vokset op med fortællinger om dem, der var anderledes, dem der gik mod strømmen og ofte ender disse fortællinger med at have en mytegørende effekt. Her er muligheden for at høre historier om nordjyske originaler - naturligvis fortalt med et glimt i øjet. 

Materialer