Julebøger på børnebiblioteket
Julebøger på børnebiblioteket

Kalenderhistorier til de mindste

24.11.20
Julepynten er ved at være fundet frem, kalenderlyset står klar til at blive tændt, men der mangler nu noget: Den gode kalenderhistorie til familiens mindste.

Selv om bibliotekerne er åbne igen, og hurra for det!, så har du forhåbentlig fået øjnene op for vores e- og netlydbøger. Du kan selvfølgelig låne bøgerne på biblioteket, men du skal bare vide, at at eReolen og eReolenGO også kan levere julehygge for alle aldersgrupper. Her er et bud på kalenderhistorier for de 3-6 årige, men du kan finde flere andre kalenderhistorier og gode billedbøger om jul for de mindste på eReolen.

Rasmus Klump redder julen starter naturligvis den 1. december med en ordentlig stak pandekager. Rasmus får vildt lyst til at få kanel på pandekagerne, men fru Klump har ingen kanel, det er simpelthen udsolgt alle steder, så Rasmus og vennerne rejser mod Nordpolen for at hjælpe julemanden, der har problemer da nisserne i julegaveværkstedet er syge af kanelmangel. Findes både som ebog og lydbog på ereolen.

Det samme gælder Befri Julemanden hvori Julemandens kone beder om hjælp af nisserne Frejdi og Venli, da julemanden ikke som forventet kommer hjem fra sin lille prøveflyvetur. I 24 kapitler fortælles om tvillingerne Sara Og Simon, der sammen med de to nisser kommer ud på en mission for at befri julemanden.'

Det smukkeste juletræ i verden er også den smukkeste julehistorie illustreret af Maja Lisa Kehlet og skrevet af Juaaka Lyberth. Historien foregår i det nordligste Grønland tilbage i tiden hvor der fandtes rigtig mange nisser og julehadende trolde. Julen er truet i den lille bygd, der kommer ingen juletræer, men måske kan drengen Kunuk og hans nissevenner redde julen.

Masser af sne er der også i den næste kalenderhistorie. En vinternat blev landet dækket af det største snevejr nogensinde. Veje, skoler og børnehaver blev lukket, men heldigvis kan Vidas farfar hente hende og storebror i kanen, så de kan komme på juleferie hos farfar i den store skov. Så alt er godt indtil Vida en dag falder af kanen og er helt alene i den store skov. Eller ….helt alene er hun ikke. Historien om nissen er skrevet af Bjarne Reuter, der også har skrevet kalenderhistorien Kaptajn Bimses jul. Begge findes både som ebog og lydbog og begge er for børn fra 5års alderen ligesom de sidste tre i denne artikel.

Ingo Milton har både skrevet og illustreret Nissernes julekalenderhistorie, hvor Asta gennem 24 kapitler prøver at hjælpe nisserne Humpe og Clara med det store problem, de skal have løst inden den 24.december. Heldigvis viser det sig at Asta har en helt speciel evne, som alle vi andre for længst har glemt.

Ole Lund Kirkegaards Kikkebakke Boligby  blev vist som julekalender på tv i 1977, men først forrige år udkom historien i bogform. Mange forældre vil nok nyde et gensyn med Fru Vivaldi,  Hr. Pølzenmuskell, og den evigt sure underbo Gniske. En humoristisk historie med fantastiske opfindelser og skægge gæster, der hele tiden træder ind i historien i typisk Ole Lund Kirkegaard stil.

Humoren er også det bærende i Hanne Hundiges jul, der er en sjov og meget fantasifuld fortælling om Hanne og hendes ikke helt almindelige familie. Ikke mindst spiller onklen - der er cirkusdirektør i Slagelse Syds lokalcirkus og som i virkeligheden er en kravlenisse, der er blevet til et menneske - en rolle i historien. Hanne Hundiges jul findes både som tekst og lyd.

Alle forslagene til kalenderhistorier er beregnet til børn i børnehavealderen og der er kun et par siders tekst til hver af de 24 dage i december.
Udover de her nævnte kalenderhistorier findes der mange andre dejlige julehistorier for hele familien på ereolen. Sågar enkelte bøger med tips til julebagning, mad og klip.

Materialer