Billede af bogen En dag - altid af Jordi Lafebre
Billede af bogen En dag - altid af Jordi Lafebre

Lars anbefaler: En dag - altid

23.11.22
Dette er med afstand den bedste og flotteste tegneserie for voksne jeg har læst i lang tid.

Der er tale om et meget ambitiøst værk der fortæller et ret kompliceret kærlighedsforhold på afstand, over en periode på 37 år!

Oveni det har spanske Jordi Lafebre så valgt at fortælle historien baglæns. Vi starter altså med sidste kapitel og bevæger os så mod dén dag i fortiden, hvor lynet slog ned fra en klar himmel i både Ana og Zeno. Vi møder således første gang Ana da hun er pensioneret borgmester, men stadig er fuld af liv og energi. Zeno er både en bohemetype og en nobel boghandler, som dog har brugt mest tid på at flakke rundt og sejle.

Der er altså gået tæt ved 40 år siden lynet slog ned og af forskellige årsager har de blot sporadisk holdt kontakten ved lige, blandt andet via lange, hemmelige telefonsamtaler og brevudvekslinger.
Men nu mødes de altså endelig igen, i øsende regnvejr under en paraply, og samtalen kredser om de mange år der er gået, krydret med hyggelige interne jokes.

Jeg blev fanget af historien lige med det samme og bid for bid forstår man bedre hvorfor de ikke bare slog sig ned sammen dengang for mange år siden. "Livet forstås baglæns - men må leves forlæns" som den danske teolog og filosof, Søren Kierkegaard (1813-1855) sagde.
Det kan måske lyde som starten på en banal og lettere kvalmende sukkersød fortælling men det er det ikke.
Det er derimod underfundigt, underholdende, tankevækkende - og særdeles flot tegnet. Tegningerne er vidunderligt veludførte med masser af liv, kant og farver og selvom om du måske ikke er vant til at læse tegneserier vil jeg vove den påstand at du vil blive grebet af denne fortælling.

Måske får du endda lyst til og mod på at udforske flere graphic novels/tegneserier?

Materialer