Fotograf: Jens Kr. Vangsgaard

Når ordets kraft bliver farlig

11.02.20
Bent Haller blev den første modtager af Ordkraftprisen. Med sit brede publikum og vilje til at sætte samfundet under lup, var han et oplagt valg, da prisen blev indstiftet i 2012.

Forfatteren Bent Haller blev i 2012 den første modtager af Ordkraftprisen. En pris, som blev indstiftet, da festivalen i 2011 heldigvis havde vist potentiale til at blive et tilbagevendende event.

Bent Haller bor i Hasseris, men stammer fra Frederikshavn, så han er dybt rodfæstet i det nordjyske. Og med sit mangfoldige forfatterskab med mange genrer og målgrupper, er han en personificering af Ordkrafts DNA.

Litteratur er for alle aldre

Bent Haller har skrevet over 100 bøger. Både for børn, unge og voksne. Han har modtaget hæder for sit læsevenlige sprog, og grænserne mellem hans ungdoms- og voksenbøger er ofte flydende.

Ordkraft har fra begyndelsen haft et bredt fokus på ordet og litteraturens betydning og muligheder for alle aldersgrupper. Og de fleste læsende danskere er uden tvivl stødt på Bent Haller på et eller andet tidspunkt i deres læseliv.

Ordkriger

Bent Haller er også en forfatter, der sætter samfundet til debat. Modtagelsen af debutromanen "Katamaranen" i 1976 var meget voldsom. Det var en ungdomsroman, der handler om nogle unge drenge, som i protest mod de voksnes verden, fuld af håbløshed, arbejdsløshed og skilsmisser, beslutter at flygte til Sverige på en synkefærdig katamaran.

Nogle betragtede sproget og emnet som vulgært, og da udgivelsen udløste et 4-årigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond, fik det fremskridtsmanden Kristen Poulsgaard til at tage sin sko af og hamre den i talerstolen i Folketinget med udbruddet:  "Den slags var ikke tiltænkt statsundergravende virksomhed!"

Lån 'Katamaranen' og se, hvad der skræmte politikerne i 1976.

Har forfatterne en pligt over for samfundet?

Netop de såkaldte 'ordkrigere' - forfattere, der bruger deres kunst som platform for at sætte samfundet til debat og give udtryk for deres personlige holdninger, fyldte en stor del på Ordkraft i 2012.

Forfatterne Leif Davidsen, Lars Skinnebach, Lotte Garbers og Knud Romer gav under paneldebat med Morten Hesseldal, som dengang var kulturdirektør på DR, deres synspunkter på kunstnernes pligt til at råbe op over for samfundet tilstand. Og hvordan man undgår at blive politisk gidsel og blive beskyldt for at drive "statsundergravende virksomhed."

Nedenfor kan du se et udvalg af disse forfatteres aktuelle bøger i 2012.

Lyrikken fik plads

Bent Hallers forfatterskab rummer også en hel del digtsamlinger. Og netop lyrikken blev også i 2012 en mere etableret del af Ordkraft.

Fx fik den lokale lyrikgruppe '9000 Ord' en selvstændig del af festivalen officielle program. På Nordkraft og rundt om i byen summede det af digtoplæsninger, såvel i skumringen på Almen Kirkegård som til storslået koncert på Skråen med stjernerne Søren Ulrik Thomsen, Jørgen Leth og Nikolaj Stochholm og deres band ' Det glemte kvarter'.

Bøger af Bent Haller

Bent Haller optræder sjældent i offentligheden og han foretrækker, at bøgerne taler for sig selv. Man kan derfor helt glemme denne yderst produktive og interessante, danske forfatter.

Men lad være med det, og lad os minde dig om et udvalg af hans gode bøger nedenfor.

Eller læs artiklen Bent Haller på Forfatterweb og få endnu mere inspiration.

Oprindeligt skrevet af Nina Ovesen, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer