Og Oscaren går til …

06.02.20
Hvert år på denne tid, vender filmelskere og underholdningsbranchen deres opmærksomhed mod oscaruddelingen. Hvem er med i opløbet for at modtage branchens højeste anerkendelse. Prisen hylder de bedste indenfor filmindustrien, hvilket inkluderer instruktører, skuespillere og forfattere.

The Oscars 2020
Det hele løber af stablen natten til mandag. TV2 starter maratonudsendelsen søndag kl. 23:20 og sender til den lyse morgen. 

Varm op med tidligere vindere
Vil du se, hvilke film der tidligere har modtaget en Oscar for Bedste Film, så lad dig inspirere på bibliotekets hjemmeside.

Historien
Den 16. maj 1929 blev den første pris uddelt ved en brunch på Hollywood Roosevelt Hotel foran et publikum, der talte 270 mennesker. Billetprisen kostede 5 dollars, og 15 statuetter blev uddelt. Vinderne var allerede blevet informeret om, at de havde vundet, men denne fremgangsmåde ændrede sig allerede året efter. 

Nu var vinderne en hemmelighed indtil ceremonien, men aviserne fik på forhånd en liste. Dette fortsatte til 1940, hvor the Los Angeles Times offentliggjorde vinderne før ceremonien begyndte. Siden da er en forseglet konvolut blevet brugt.

Allerede fra det andet år blev begivenheden transmitteret i radioen og er blevet det lige siden. I 1953 kunne tv-seere for første gang følge med i uddelingen, og i 1966 blev det i farver. Fra 1969 er uddelingen blevet sendt internationalt, og i dag kan filmfans i over 200 lande se med.

Oscaren
Statuetten er lavet af tin og kobber og er belagt med guld. Den står på en sort metalbund og har en højde på 34 cm og vejer 3,8 kg. Den forestiller en ridder med et sværd stående på en filmspole med 5 ege. De fem eger repræsenterer de oprindelige grene af Akademiet: skuespillere, forfattere, instruktører, producerer og teknikkere.

Under 2. verdenskrig blev statuetterne lavet af gips og ombyttet til guldbelagte efter krigen var slut.

Det officielle navn er the Academy Award of Merit, men statuetten er bedst kendt under kælenavnet Oscar. Hvorfra navnet stammer er uklart, men der er flere historier. En af disse er, at da Margaret Herrick – bibliotekar for Akademiet – så trofæet første gang, sagde, at den lignede hendes Onkel Oscar. Kælenavnet blev ikke adopteret officielt før 1939, men var kendt vidt og bredt siden 1934.

Siden 1950 har hverken vinderne eller deres arvingerne kunnet sælge statuetterne videre uden først at tilbyde at sælge den tilbage til Akademiet for 1 dollar. Statuetter, som ikke har været underlagt denne lov, er blevet solgt for seks cifrede beløb.

Orson Welles fik i 1941 en Oscar for filmen ”Citizen Kane”, nærmere bestemt i kategorien ”bedste manuskript”. Da det ikke kunne bevises, at han havde underskrevet nogen kontrakt, kunne statuetten sælges på auktion for 861.542 dollar. Knap fem millioner danske kroner.

Kilde: http://oscar.go.com/ og politiken.dk

Materialer