Sne eller ej...Gode bøger til vinterferien for små og store

14.02.19
Børnebiblioteket anbefaler en blandet stak bøger til vinterferien for både små og store.

I anledning af vinterferien har vi samlet et udvalg af bøger som alle er gode læseoplevelser på hver sin måde. Noget af ferietiden kan man jo godt hygge sig med en go' bog, inde i varmen.  At læse sammen, er en skøn måde at være sammen på.

De af titlerne herunder der er fremhævet med fed, er links til e-bogsudgaven på E-reolen. 

Til de mindste 
Fra 1-2 år anbefaler vi:  Den store snikke snakke bog og Thorstein Thomsens serie om Holger Disse bøger byder på en masse situationer det lille barn kan genkende så der vil være en masse at snakke om sammen.

Fra 3-4 år anbefaler vi: Den fnuggede himmel-pop-trompet er en farverig og smukt illustreret bog med rim, remser og ordlister som er perfekt fra ca. tre år. For de små fra ca. fire år er der den sjove og skøre bog ”En ulv, en and og en mus” hvor and og mus finder sig rigtigt godt tilrette inde i ulvens mave og nyder de aldrig mere skal være bange for at blive spist af en ulv. Serien om små mennesker med store drømme er også for dem fra ca. fire år og den giver mulighed for at møde rollemodeller som har opnået noget stort.

Fra 5 år: "Opfindelser, strikkede huer og en dum kat" er en dejlig bog om venskab og ensomhed: Når en mus møder en kat, kan det gå rigtig galt, men det kan faktisk også gå rigtig godt, især når der er strikkede huer og spændende opfindelser involveret. "Dengang min onkel Kulle blev skør" er en virkelig skør og skøn bog om Onkel Kulle der tror, at han er en rododendron og derfor han gerne vil sidde på taget af skuret og vokse sig stor. Bortset fra det, er det ikke det store besvær: Han skal bare vandes indimellem, det er såmænd det hele. 

Til de store børn
Fra 7-8 år er der de sjove Mille Møgunge og Død over tandfeen. Mille Møgunge er lidt som Emil, hun vil ikke være en møgunge, men hun er fuld af geniale ideer og de udvikler sig ikke altid godt. I Død over tandfeen skal to brødre finde tandfeen for at få pengene som lillebror Alf skulle have haft for sin tand, tandfeen har nemlig spist ham af med to kroner i stedet for tyve. Det bliver lidt af en tur ned i tandfeens kriminelle verden, hvor tænder er i høj kurs.

For de ca. 9 år er der hverdag og fodbold med "Fodboldtvillingerne", en tvillingebror og søster som er vilde med fodbold. Kim er en dygtig målmand og Konrad en skarp angriber, man kan følge dem og deres venner i fire bøger. For de 9 årige er der også sjove hverdagshistorier med tegneserierne om "Mogens og Mahdi" og i  ”Mogens og Mahdi Forever” som er andet bind i serien. Følg med i deres rockstjernedrømme, madlavningskatastrofer og indsamling til Røde kors.Til samme aldersgruppe anbefales også serien "Håndbog for superhelte" som følger pigen Lisa som bliver drillet og holdt udenfor i skolen og søger tilflugt på biblioteket. Her finder hun håndbogen for superhelte og giver sig til at lære de heltetricks som bogen beskriver, bl.a. at flyve og at tale med dyr. Hun lærer at stoppe forbrydere og at stå op mod bøllerne fra skolen.

A.S.P.E serien er en rigtig god fantasy fortælling fra ca. 10 år, om fire børn som skal lære at udnytte deres potentiale både som individer og som gruppe, og arbejde sammen som et hold mod farlige monstre. Til de 10 årige som foretrækker en mere realistisk historie, er der serien om Selma eller serien om Rose, som er rigtig gode klassiske pigeserier om veninder, den første interesse for drenge og om at finde ud af hvem man er og turde stå ved det.

Materialer