Nøddebo præstegård
Nøddebo præstegård

Nøddebo præstegård på 60 sekunder

12.11.22
Hvad skete der egentlig i Nøddebo præstegård? Københavns Biblioteker klippeklistrer Henrik Scharlings juleklassiker på 60 sekunder.

 

 

Adventstiden er over os, hvilket betyder klippeklistre, julefrokoster og Nøddebo præstegård. Men hvad skete der egentlig i den historie? Og hvad har en kvalt hane og en nyforelsket student at gøre med en dansk teolog fra 1800-tallet? Københavns Biblioteker genopfrisker historien for den travle (og tidspressede) moderne læser. 

Henrik Scharlings korte roman Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard er et stykke fiktion med en usædvanligt omfangsrig historie. Den lå til grund for Elith Reumerts teaterstykke fra 1888, så mange af os er bekendte med. Sammen med bogen har det afstedkommet ikke mindre end tre indspilninger som film (hhv som stumfilm i 1911, på det sort-hvide lærred i 1938 og i farver i 1974), flere revisioner som skuespil i årenes løb og en opfølger i romanform ved navn Min Hustru og jeg: Fortælling af Nicolai, ung Ægtemand. Nedenfor kan du finde et lille udvalg. 

Stadig på udkig efter mere julelæsning? Så gå ikke glip af bibliotekernes nye mailforløb Fra os til jer, som sender dig al den bedste julelitteratur
 

Krediteringer: 

Manus, filmning og udførelse: Naja Wulff Mottelson og Magnus Friis Pedersen

Portræt af Henrik Scharling (med ændringer) via Wikimedia Commons, L. Tuxen pinx.1875--81 H. 70,5 B. 55 cm. Knæstykke. Halv profil. Tilgængeliggjort af bruger Prebenped [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). 

Vintage Rooster Illustration via Public Domain Pictures, courtesy of Karen Arnold [CC0 Public Domain]
Julepynt venligst udlånt af Bente Jensen, Københavns Hovedbibliotek
Peberkager af Naja Wulff Mottelson, Københavns Hovedbibliotek

Oprindeligt skrevet af QW5B, Københavns Biblioteker.

Materialer