BOGglade bibliotekarer
BOGglade bibliotekarer

BOGglade børn og bibliotekarer

29.04.22
I disse uger besøger en række børn og pædagoger bibliotekerne i Hjørring og Vrå. I deres legestuer, integrerede institutioner, SFO’er og juniorklub er de nemlig udvalgt til at måtte købe i alt 2000 bøger, og på bibliotekerne får de inspiration til at vælge. Fra rim og remser til skøre og sjove fortællinger eller spændende og nørdede fagbøger. Alt sammen for at styrke børnenes læseglæde.

BOGglad

Børnebibliotekar Charlotte Nielsen fortæller: - Vi er så heldige, at Hjørring Kommunes institutioner har fået del i den landsdækkende BOGglad-pulje fra Slots- og Kulturstyrelsen. Puljen er øremærket til indkøb af børnebøger, og derfor inviterer vi de udvalgte institutioner ind på biblioteket for at vise og fortælle om nogle af alle de spændende bogtitler.

På forhånd har institutionerne meldt ind med forslag til temaer, lege- og læringsmiljøer, som de gerne vil arbejde med. På biblioteket har personalet så opstillet stande ud fra temaerne – det kan f.eks. være ”science”, ”natur” eller ”kreativitet”. Tema-standene er indrettet med bøger, der passer til de aktuelle aldersgrupper og favner bredt, fra de kendte forfattere til de nye stemmer i børnelitteraturen.

Institutionerne er meget taknemmelige for muligheden for at få lov at købe nye bøger, fortæller Charlotte: - Både pædagoger og børn har været meget involveret i at vælge bøger til lige netop deres institution. Det har været fint at se, hvordan de voksne har fulgt børnenes interesser og forslag, og vi er spændte på at følge, hvilke titler de ender med at vælge.

Flere pædagoger har i øvrigt påpeget, fortæller Charlotte, at læsning og adgang til bøger i institutionen er med til at udviske skel mellem børnene – mellem dem, der er vant til at få læst bøger derhjemme, og dem der ikke er.

De 23 institutioner, der nu får mulighed for at komme ud og købe nye bøger, dækker bredt i hele Hjørring Kommune og er udvalgt ud fra, at de enten har adresse langt fra et bibliotek, kun i mindre grad gør brug af biblioteket eller har et særligt behov for at gøre litteratur til en mere aktiv del af børnenes hverdag.

Når institutionerne har valgt bogtitler ud fra en defineret beløbsramme, bliver bøgerne bestilt, og inden sommeren sætter ind, vil der være nye pegebøger, billedbøger, læse let-bøger, fagbøger m.m. på hylderne rundt om i kommunens legestuer, børnehaver, SFO’er m.m. Det forventes, at 1700 af kommunens børn i alderen 0-12 år får glæde af de nye bøger. BOGglad-projektet køres af Hjørring Bibliotekerne og Børne- Fritids- og Undervisningsforvaltningen i fællesskab.