Børnevalget 2019
Børnevalget 2019

Clara og Vildheks vandt Børnevalget 2019

11.06.19
Siden Folketingsvalget blev udskrevet i maj, har børn over hele landet kunne stemme på deres yndlingsfigur i børnelitteraturen.

Clara fra Vildheks blev den helt store vinder af valget  i Hjørring Kommune med 37 stemmer.
Clara stillede op under sloganet ”Ja til at passe på naturen”.
Tim fra Gamerz (Nej til mindre skærmtid) fik 21 stemmer og Nomerne (ja til at passe på hinanden) 18.

Det landsdækkende valgresultat beskrives her:

Af Michael Hartz Larsen, Danmarks Biblioteksforening:

'Ja til at passe på naturen'

Det blev forfatter Lene Kaaberbøls karakter, vildheksen Clara, der løb med sejren i Børnevalg 2019 på landets biblioteker. Om Claras valgslogan 'Ja til at passe på naturen' var udslagsgivende for sejren, må stå hen i det uvisse, men nogle kunne sikkert spejle de voksnes klimadagsorden. 88 kommuner har deltaget i børnevalget, som sluttede samtidig med afholdelsen af folketingsvalget 2019. 17.092 gyldige stemmesedler har børn over hele landet afleveret, og med 4.491 stemmer blev Clara fra Vildheks vinder af Børnevalget 2019, efterfulgt af andre stemmeslugere som Antboy og Nomerne. Også i Helsingør vandt Vildheksen foran de øvrige nominerede. Vildheks er skrevet af Lene Kaaberbøl, illustreret af Anders Walter og udgivet på forlaget Alvilda.

Børnevalg i hele landet

Bibliotekerne har brugt hele folketingsvalgkampen på at lave børnevalg i hele landet. Bibliotekerne har påtaget sig opgaven med at lære de små børn om, hvad demokrati er med udgangspunkt i kandidater fra børnenes egne bøger. Børnevalget er børnenes mulighed for at smage på, hvad demokrati og folkeafstemninger går ud på. De har nemlig haft mulighed for at gå til valg på børnebiblioteket og vælge deres favoritkandidat blandt 11 kendte og populære børnebøger.

Japansk interesse

'Biblioteket er om noget institutionen, der udtrykker det mangfoldige demokrati. Derfor er det også naturligt, at vi afholder børnevalg, det er en skøn måde at arbejde med formidling af både litteratur og demokrati på. Og jeg tror, børnene får en større forståelse for de voksnes diskussioner, når de selv deltager i et valg. Og faktisk når vi rigtig langt ud denne gang, da vi netop er blevet kontaktet af folk fra Japan, som gerne vil høre mere om ideen og tankerne bag børnevalget, fordi de har problemet med lav valgdeltagelse hos dem' siger Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening i anledning af børnevalget.

Ide fra Ballerup Bibliotekerne

Ideen til Børnevalget opstod for nogle år siden på Ballerup Bibliotekerne, og projektleder Camilla Duvald har nu været med til at afholde 3 børnevalg. 'Det er fantastisk at se hvordan både børn og voksne har taget ideen om børnevalg til sig. Vi startede i det små, men med dette valgs 88 kommuner som har afholdt børnevalg kan vi vist roligt konstatere, at børnevalget på Danmarks biblioteker er kommet for at blive'

Vil du vide mere?

For yderligere oplysninger om Børnevalget 2019, kontakt

  • Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230
  • Ballerup Bibliotekerne, Camilla Duvald, tlf. 4175 0061

Oprindeligt skrevet af Helsingør Kommunes Biblioteker.

Materialer