Fokus på ordblindhed

29.09.21
Thomas Blachman, Ghita Nørby, Omar Mazouk og Sara Blædel. De har alle sammen det til fælles, at de er kendte i den brede offentlighed for deres talent – og så er de ordblinde. DR sætter fokus på ordblindhed med ny tv- serie. Det samme gør Hjørring Bibliotekerne med tre arrangementer i oktober!

Omkring 7 % af den danske befolkning lider af den funktionsnedsættelse, der gør det svært at koble bogstav og lyd i læsning og stavning. Det kaldes ordblindhed og beskrives af nogle som oplevelsen af, at bogstaverne ”hopper og danser på papiret”. Ordblindhed er medfødt og påvirker evnen til at læse, stave og skrive – men trods ordblindhed kan man alligevel få gode læsefærdigheder og klare sig fuldt ud lige så godt som ikke-ordblinde. Men det kræver, at ordblindheden bliver opdaget, og at man får hjælp.

Ordblindhed en Guds gave

Thomas Blachman er en af de 400.000 ordblinde danskere, som voksede op i en tid, hvor der ikke var stor fokus på ordblindhed. Han kæmpede med bogstaverne, men lærte faktisk at bruge sin ordblindhed til noget konstruktivt, fortæller han:
- Min ordblindhed sendte mig ud i et kreativt rum. Men der var plads til mig, der på bageste række. Jeg havde en tidlig erfaring af originalitet - noget som gjorde mig anderledes. Jeg er overbevist om at det var en Guds gave, simpelthen.

Thomas Blachman fortæller om sit liv med ordblindhed på Hjørring Bibliotek torsdag den 14. oktober kl. 19. Samme dag – altså torsdag den 14. oktober – kl. 14-17 holder Hjørring Bibliotek åben samtalerådgivning for voksne ordblinde over 25 år, hvor der er mulighed for at få en ordblinde-screening og en samtale. Men allerede torsdag den 7. oktober kl. 16.30 er der familie-arrangement, hvor ordblindelærer Lone Kaastrup-Hansen fortæller om, hvordan man tester for ordblindhed, og hvilke hjælpemidler der findes i skolen for ordblinde. Arrangementet slutter med fællesspisning for de tilmeldte.

Ny DR-serie

DR’s nye reportageserie ”Vi er ordbildne” stiller også skarpt på de udfordringer, som voksne ordblinde møder i hverdagen, og på hvordan man kan få et bedre liv med ordblindhed. Vært i programmet er krimiforfatter Sara Blædel, som selv er ordblind. Gennem fire måneder følger og hjælper hun fire voksne ordblinde med at udvikle og forbedre deres læse- og skriveevner, men lige så vigtigt at udvikle og forbedre deres selvtillid og selvværd. De fire deltagere kommer igennem hverdagsudfordringer som at købe ind i et supermarked eller finde vej til en adresse, men også at skrive en sang og holde en tale. Serien strækker sig over seks afsnit.

Tags