Læseguide Maria Christine Billingsøe
Læseguide Maria Christine Billingsøe

Oplev litteraturen ude i naturen

12.08.22
Arrangementer, der kobler litteratur, natur og fysisk bevægelse.

Styrk din mentale og fysiske livskvalitet

Natur giver energi og trivsel, og læsning skaber fordybelse og nærvær og kan samtidig bidrage til at mindske stress. Sæt de to elementer sammen, og du har en god cocktail i forhold til at styrke din mentale og fysiske livskvalitet.

Fysisk træning med skønlitterære pauser

Vi vil blandt andet forene de to verdener med det nye hold ”Litteratur og naturtræning”. Det går i sin enkelhed ud på at træne i naturen og undervejs holde gode litteraturpauser, hvor en læseguide vil læse højt fra en novelle.

- Det kommer til at være sjove og simple øvelser for hele kroppen, som får pulsen og humøret op. I pauserne mellem øvelserne læser jeg højt fra en novelle, og vi får gode snakke over en kop kaffe, mens vi reflekterer over det, vi har lyttet til, fortæller litteraturformidler Maria Christine Billingsøe. Hun er uddannet læseguide fra Læseforeningen og naturtræner fra DGI og står for forløbet på Hjørring Bibliotek.

Fordybelse og nærvær i naturen

I Hjørring Kommune er naturen vigtig, og det er den også på biblioteket.

- Ved at bruge naturen som ramme for højtlæsning skaber vi et rum, der har potentiale til at styrke den mentale og fysiske sundhed. Vi ved, at ophold i naturen er med til at mindske stress, og det er på samme måde med litteratur og læsning. Derfor giver det så god mening at forene læsning, natur og træning, fortæller Maria Christine Billingsøe og uddyber:

- Naturen er fantastisk i forhold til at finde fordybelse og nærvær. Det er en helt anden oplevelse at læse i naturen. Her har vi andre lyde og fornemmelser, og vores sanser skærpes. Når man samtidig læser højt for en gruppe, er man garanteret gode snakke, når vi i fællesskab reflekterer over det, vi har læst og hørt. Samtidig giver træningen dig sved på panden, og du får brugt kroppen aktivt.

Højtlæsningen tager udgangspunkt i konceptet ”Guidet fælleslæsning”, som er det nye sort inden for biblioteksverden. Det er en metode udviklet til at dele skønlitterære læseoplevelser, hvor en læseguide læser højt fra en novelle og veksler mellem læsning og samtale. For deltagerne er der ingen forberedelse, da fælleslæsning tager udgangspunkt i de tanker og følelser, der opstår, mens man læser. Alt, hvad teksten får deltagerne til at tænke på, er velkomment, og på den måde kan samtalen tage mange forskellige retninger.

Litteratur og naturtræning foregår hver torsdag i september kl. 10-12:30, og man binder sig til alle fem gange ved tilmelding. Det kræver ingen forudsætninger for at deltage, og alle øvelser kan tilpasses individuelt. Tilmeld dig her.

Naturfortællinger og velvære

Udover litteratur og naturtræning er det også muligt at komme på spændende gåture med Lone Due Bak fra Hjørring Bibliotekerne og Katrine Halskov Vangsted fra Foreningen Jordforbindelsen. På forskellige ruter rundt i den skønne natur i Vrå, Løkken, Sindal og Hirtshals kommer deltagerne til at opleve, hvordan natur og litteratur går hånd i hånd og kan gøre noget godt for både krop og sjæl.

Lone fortæller:
- Litteraturen vil knytte sig til det konkrete sted – enten direkte eller mere underforstået. F.eks. læser vi digte om vand, når vi går tur rundt om søen. På den måde bliver det også forskellige tekster, alt efter om vi er i f.eks. Vrå eller Hirtshals. Katrine fra Jordforbindelsen er uddannet naturterapeut, og hun vil bl.a. give tips til, hvordan man åbner sig over for naturen og får det godt ved at gå rundt i den.

Naturfortællinger finder sted 16/8 i Vrå, 23/8 i Løkken, 30/8 i Sindal og 20/9 i Hirtshals – alle dage kl. 10-12.

For begge slags naturarrangementer gælder, at det ikke kræver forberedelse at deltage, man skal bare være iklædt praktisk tøj, der passer til vejret.