Lars Simonsen fejrer Beck

Beck fylder 50 år

08.07.20
Et vaskeægte musikalsk geni runder 50 år den 8. Juli 2020.

Beck – med efternavnet Hansen - voksede op i Los Angeles, hvor han droppede ud af skolen i 10. klasse. I stedet flakkede han rundt og lod sig inspirere af blandt andet poetry slam, inden han begyndte at indspille demobånd. Optagelserne bestod mest af skramlende sange med særegne hybrider af blandt andet folk, blues og hip-hop.

Det helt store gennembrud kom da han 1993 udgav singlen ”Loser”. Nummeret var taget fra det kommende, tredje album Mellow gold, der udkom 1994.

 ”Loser” blev et undergrundshit og der gik ikke lang tid inden den surrealistiske musikvideo kørte i døgndrift på MTV.  

I en alder af 23 år blev Beck en superstjerne - på grund af en sang der blandede flere forskellige genrer og bød på en, mildest talt, syret tekst.
”Loser” handler om at være en ung, forvirret slacker-type og horder af unge mennesker verden over tog imod sangen med kyshånd.

Netop i disse år var den såkaldte alternative rock kommet op til overfladen og blevet mainstream, ikke mindst på grund af Nirvanas massive gennembrudsplade Nevermind (1991). Det album banede vejen for mange andre – blandt andre Beck.

Mellow gold afslørede også at Beck havde mange flere strenge at spille på. Med inspirationer fra blandt andet hip-hop, folk, blues, pop og rock skabte Beck en plade der i dag fremstår som en klassiker.

Siden medio halvfemserne har Beck udgivet mange plader der alle som en holder et højt niveau. Han har for længst vist sig at være en langtidsholdbar kunstner, der mestrer de fleste genrer.

Et af højdepunkterne på denne side af årtusindet fra Beck var samtidigt et personligt lavpunkt for musikeren. Pladen Sea Change (2002) er et rendyrket ’break-up-album’ hvor Beck på det nærmeste græder sig igennem sangene, idet han netop havde været igennem et smertefuldt brud med sin kæreste gennem flere år. Resultatet blev et sitrende melankolsk og på mange måder smukt album.

Beck er en sand kamæleon og hvis han føler for at udgive et helt album med inspiration fra disco/dance-rock (Colors, 2017) eller et sart, sfærisk indiepop/rock album (Morning phase, 2014), gør han det med største naturlighed.

Uanset hvad han foretager sig på den musikalske front, er kvaliteten som regel helt i top.

Vi giver adgang til Stingray Qello Concerts, der er verdens største samling af fuldlængdekoncerter og musikdokumentarer, og her kan du opleve Beck live på Eurockéennes Festival 2016. 

Materialer