Blomsterdalen af Niviaq Korneliussen
Blomsterdalen af Niviaq Korneliussen

'Blomsterdalen' vinder Nordisk Råds Litteraturpris 2021

03.11.21
Den grønlandske forfatter, Niviaq Korneliussen, har fået Nordisk Råds litteraturpris 2021 for romanen ”Naasuliardarpi” (Blomsterdalen).

Juryens motivering

Niviaq Korneliussens roman Naasuliardarpi (Blomsterdalen) har begejstret juryen med sin levende intensitet. Naasuliardarpi handler om kærlighed, om venskab og om at være en del af et postkolonialt samfund. Det stærkt rørende værk giver indblik i grønlændernes liv i dag og de traumer, der stadig sætter dybe spor i hverdagslivet.

Det er en smuk, men også smerteligt rå fortælling. Døden for egen hånd er hele tiden den unge hovedpersons ledsager, men på trods af dette mørke stråler romanens kærlighedsspor af lys og ømhed. Sproget er direkte og meget præcist sansende, og selvom romanens fortæller til sidst når et desperat slutpunkt og gør læseren til sit vidne, gestalter romanen en altopslugende længsel. Ikke bare efter døden, men også efter livet. Det er stærk kunst, der vil leve.

Læs mere om Nordisk Råds Litteraturpris på Norden.org

Læs Litteratursidens anmeldelse af 'Blomsterdalen'

Grønlands nye stemme

Niviaq Korneliussen er en helt ny stemme i Grønland. Med sin debutroman, ”HOMO sapienne” fra 2014, skrev hun som noget helt nyt i grønlandsk litteratur om homoseksualitet, identitet og kærlighed, temaer som hun også behandler i sin anden roman, ”Blomsterdalen” fra 2020. Niviaq Korneliussen er ikke bange for at bryde tabuer og skriver også om selvmord, død og misbrug. Hun skriver fornyende og forfriskende og giver i sine romaner et rørende portræt af grønlandsk ungdom i dag.

Læs hele forfatterportrættet af Niviaq Korneliussen på Forfatterweb

Materialer