Sportssommer 2024

Uanset om man vil det eller ej bliver sommeren 2024 spækket med sport i verdensklasse.

Udover kæmpestore begivenheder som verdens største cykelløb Tour de France og verdens mest prestigefyldte tennisturnering Wimbledon, byder denne sommer nemlig også på Europamesterskabet i fodbold i Tyskland og de Olympiske Lege i Paris.

Mens Tour de France og Wimbledon finder sted hvert år afholdes EM og OL kun hvert fjerde år, så derfor er der lagt op til en ekstraordinær stor sportssommer i år.

Vi har alle de gode bøger – om sportsstjerner, om turneringer og store sportsbegivenheder i historien.

Af Lars Simonsen

EM i fodbold

Efter en særdeles flot præstation ved det seneste Euro 2020 (der dog blev afholdt med ét års forsinkelse pga. Corona), hvor Danmark nåede helt til semifinalen, skuffede Danmark fælt ved VM 2022 i Qatar hvor det blev til et kedeligt exit efter de tre gruppekampe. Det blev fulgt op af en EM-kvalifikation hvor Danmark heller ikke imponerede synderligt men alligevel spillede sig til en plads ved EM.

Kasper Hjulmands udvalgte spillere har derfor tørstet efter at vise os alle sammen, at vi stadig kan regne med dem til slutrunderne. Danmarks første kamp ved Euro 2024 blev dog lidt af en fuser. 

Efter en ellers god 1. halvleg mod det undertippede landshold fra Slovenien, hvor Christian Eriksen scorede til 1-0, blev 2. halvleg en lidt lunken omgang. Kampen endte med et skuffende 1-1 resultat.

Næste kamp i gruppespillet var mod bejlerne til EM-trofæet England og det blev en mere opløftende affære med solidt og flot dansk spil gennem hele kampen. 
Danmark spillede overraskende uafgjort og kunne endda med lidt mere held have vundet kampen.

1-1 resultatet mod de engelske verdensstjerner betød at Danmarks chancer for at gå videre til knock-out fasen ser gode ud.  I skrivende stund er den afgørende kamp mod Serbien ikke spillet endnu.

EM i Tyskland spilles fra 14. juni til 14. juli.

Eiffeltårnet. Billede fra Unsplash af Luca Dugaro
Cykelrytter. Billede fra Unsplash af Arni Svanur Danielsson

Tour de France

Vinderen af Tour de France i både 2022 og 2023 danske Jonas Vingegaard, er på næsten mirakuløs vis, blevet klar til touren, på trods af sit voldsomme styrt i april hvor han brækkede kravebenet samt flere ribben og punkterede sin ene lunge.

Så måske er der - mod alle odds - endnu engang lagt op til en nervepirrende duel mellem Jonas Vingegaard og slovenske Tadej Pogačar i denne 111. udgave af Tour de France.

Tour de France 2024 indledes i Firenze i Italien den 29. juni, og der er finale den 21. juli i Nice, da De Olympiske Lege skal afvikles i Paris, hvor løbet plejer at slutte.

Wimbledon

Når det igen bliver tid til at følge med i verdens ældste tennisturnering Wimbledon, som spilles på udendørs græsbaner, vil vi med rød-hvide briller især håbe på Holger Rune og Clara Tauson klarer sig godt.

Begge spillere viste indimellem deres høje klasse i grus-turneringen French Open der sluttede 9. juni. Begge danskere måtte dog se sig slået i fjerde runde af grand-slam turneringen i Paris.

Holger Rune har i øvrigt for længst erklæret at han har som sit mål at blive verdens bedste tennisspiller, så vi håber og tror på der er noget stort i vente.

Wimbledon varer fra 1. juli til 14. juli.  

De Olympiske Lege

Sommer-OL afholdes i år for 33. gang og denne gang foregår legene i Paris.

OL i Paris vil dermed finde sted præcis 100 år efter Frankrigs seneste sommer-OL, og bliver den største begivenhed, der nogensinde er blevet arrangeret i landet.

Det er altid en særlig oplevelse at følge med i de Olympiske Lege. Lige fra den spektakulære åbningscermoni, de mange vidt forskellige sportsgrene, triumferne og skuffelserne, medaljeoverrækkelserne og afslutningscermonien.

Denne gang vil legene byde på fire nye discipliner i OL-regi, nemlig breakdance, sportsklatring, surfing og skateboarding.

Der bliver også tale om debut i forhold til de danske bordtennisherrer. De er nemlig med for første gang i holdturneringen ved OL.

Håndboldkvinderne – og herrerne skal også forsvare de danske farver ved OL og her er der garanti for spænding og medrivende kampe.

Hos herrelandsholdets keeper Niklas Landin bliver OL ekstra speciel idet han indstiller landsholdskarrieren efter legene i Paris.

Blandt meget andet kan man også se frem til badminton, mountainbike, brydning, kajakroning, svømning, atletik, basketball, golf, boksning, fægtning, hockey, vægtløftning og volleyball.

OL indledes 26. juli og varer indtil 11. august.

Paris er også vært for De Paralympiske Lege. 4400 paratleter dyster i 22 forskellige sportsgrene i løbet af de 12 dage begivenheden varer.

Cirka 30 af disse deltagere stiller op for Danmark. Udover unge, lovende talenter tæller den danske delegation blandt andre rutinerede profiler som bordtennisspiller Peter Rosenmeier, taekwondokæmper Lisa Kjær Gjessing og længdespringer Daniel Wagner og kørestolsrugbylandsholdet.

De Paralympiske Lege afholdes fra 28. august til 8. september.