Børn

Ole Lund Kirkegaards utrolige univers

Besøg vores udstilling med sjove, gakkede og geniale ting og aktiviteter, der levendegør Ole Lund Kirkegaards populære historier!

Af Lene Høg

Gummi Tarzan ved indgangen på Hjørring Bibliotek
Lille Virgil udstilling ved voksen-scenen på Hjørring Bibliotek

Lille Virgil, der bor i et hønsehus sammen med en étbenet hane. Byens bølle Orla Frøsnapper, som driller de små drenge, men alligevel ender med at blive snøret af dem. Gummi-Tarzan, som møder en heks og blot én enkelt dag slipper for buksevand og bøllebank. Børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaard har skabt så mange skønne og elskelige figurer, og i løbet af sommeren kan du træde ind i hans univers på Hjørring Bibliotek.

Evige klassikere i børnebiblioteket

Både nutidens børn og deres forældre kender Kirkegaards bøger, der er evige klassikere i børnebiblioteket. Men vores drøm på biblioteket er selvfølgelig, at endnu flere stifter bekendtskab med forfatteren, som i perioden 1967-79 nåede at skrive (og tegne) bøger som ”Lille Virgil”, ”Hodja fra Pjort”, ”Gummi-Tarzan” og mange flere, før han døde som kun 38-årig. Ole Lund Kirkegaards hovedpersoner er som regel opfindsomme børn, som udfordrer reglerne og de voksne – lidt på samme måde som Pippi Langstrømpe. Bøgerne er fulde af sprogleg og skøre udtryk, og børnene finder gode løsninger på verdens udfordringer.

Udstilling i hele huset

Udstillingen fylder hele Hjørring Bibliotek og er udformet af vores dekoratører, som desuden har lånt udvalgte ting og effekter fra projektet Sløngeldage, der holder til i Ole Lund Kirkegaards barndomsby Skanderborg.

På biblioteket i Metropol kan du besøge Virgils hus og se hans das. Du kan beundre næsehornet Otto, mens det æder bøger. Du kan træne styrken i dine arme og se, om dine muskler bliver til lige så store fugleklatter som Gummi-Tarzans. Og du kan være med til at væve Hodja fra Pjorts magiske tæppe. Biblioteket bliver fuld af scener og figurer fra Kirkegaards mange bøger, og Café Lige efter bogen serverer i sommerens løb Fru Madsens æblekage, Ottos rugbrødsmadder, væddeløbssnegle med mere. Vi sætter desuden forskellige sjove og kreative aktiviteter i gang i løbet af udstillingsperioden.

Aktiviteter

Hver onsdag i sommerferien har vi oplæsning af Ole Lund Kirkegaards fortællinger. Derudover tilbyder vi skattejagter og quizzer, hvor du kan udforske historiernes univers og teste din viden. Du får også mulighed for at jagte drager sammen med Virgil ved hjælp af vores VR-briller.

Hjørring Bibliotek garanterer en sommer med fuld næring til fantasien, opfindsomheden og læselysten!