Solsikkesnoren

Et symbol for ikke-synlige handicap.
På Hjørring Bibliotekernes fem afdelinger kan man henvende sig og få udleveret en gratis solsikkesnor, armbånd eller ID-kort.

Kvinde med solsikkesnor
Solsikkesnor

Hvad er solsikken?

Solsikken er et simpelt værktøj for dig til frivilligt at dele, at du har et handicap eller en tilstand, som måske ikke umiddelbart er tydelig – og at du måske har brug for en hjælpende hånd, forståelse eller mere tid i butikker, på arbejde, i transport eller i offentlige rum.

Kender du Solsikkeprogrammet?

Solsikkeprogrammet er en international opfindelse, der sætter fokus på skjulte handicap som f.eks. autisme, ordblindhed, Tourettes syndrom, demens eller ADHD. Mennesker med skjulte handicap kan vise det ved at bære f.eks. en nøglesnor eller en kasket med solsikkesymbolet. Så kan andre meget bedre hjælpe og tage hensyn. 

Hvordan?

På Hjørring Bibliotekernes fem afdelinger kan du henvende sig og få udleveret en gratis solsikkesnor – eller et armbånd eller ID-kort. Personalet spørger ikke, hvorfor du ønsker det, men til gengæld er de ekstra opmærksomme og tålmodige. Det samme gælder forhåbentlig andre gæster og lånere på biblioteket.

Tankerne bag Solsikkeprogrammet

Når man har behov eller en adfærd, som andre ikke forstår, kan skulende blikke, fordømmende ansigtsudtryk eller vrissende kommentarer skabe angst og barrierer. For eksempel i situationer, hvor man beder om den samme forklaring flere gange, spørger om noget, der står på skiltet ”lige dér” eller ikke følger en given instruks, fordi man ikke forstod den. For at komme disse situationer i forkøbet blev solsikkeprogrammet opfundet til brug i lufthavnen i Gatwick i 2016, og siden har opfindelsen spredt sig til resten af verden. Hvis man bærer solsikkesnoren, signalerer man til andre, at de gerne må hjælpe, spørge og tage hensyn til én.