Adventskalender - 3. søndag i advent…
Jul, der kan spises – et uudtømmeligt tema, også på boghylden. På denne 3. søndag i advent har Martin, Pernille og Lene håndplukket tre titler om emnet…
Af Martin, Pernille og Lene
En ordentlig basse af en opskriftsbog
Jonas Winge Leisner (red.): “Meyers jul”
Martin har bladret i Meyers omfangsrige opskriftsbog og fortæller:
- Julen er jo både hjerternes og mavernes fest, og derfor vil jeg gerne anbefale Claus Meyers flotte og ganske omfangsrige “Meyers jul”. På 560 sider tager kokken Claus Meyer os med gennem alt tænkeligt til julebordet. Bogens knap 250 retter favner fra grønt, grød og gris til sødt, sild og sylte.
Claus Meyers mission gennem den flotte kogebog er at lave lækre hjemmelavede retter med gode råvarer. Her er tradition og idéer til nye juleretter fra nær og fjern, og madlavningsglæde for alle – store som små. “Meyers jul” er i min verden (og køkken) en klassiker, som man vender tilbage til igen og igen.
Spiselige gaveidéer
Katharina Kjeldgaard: ”Spiselige gaver: hjemmelavede og personlige gaver - til dig selv og dem du holder af”
Pernille siger om denne idérige bog:
- Julen kan føles lang og dyr, og det kan være svært at holde budgettet. Hvis du også føler sådan, kan du overveje at lave nogle af gaverne selv. Det er både økonomisk, bæredygtigt og personligt.
Bogen “Spiselige gaver” tilbyder en masse inspiration til at skabe hjemmelavede gaver, der både er unikke og velsmagende. Du kan finde opskrifter på alt fra lækre brød og morgenmadsblandinger til søde sager som slik og kakaomix. Derudover rummer bogen et afsnit om, hvordan du kan pakke dine hjemmelavede gaver ind på en miljøvenlig måde ved at bruge genbrugsemballage. Dette giver både gaven et personligt præg og hjælper med at reducere affald, hvilket gør julegavegivning både sjovere og mere bæredygtig.
Så hvorfor ikke tage sagen i egen hånd og lave nogle af årets gaver med kærlighed og omtanke?
Julegodter uden gluten
Theresa Vangsøe: ”Glutenfri jul”
Lene fortæller om kogebogen:
- I fire år har jeg ikke spist gluten. En naturlæge anbefalede mig at undgå gluten, fordi jeg ind i mellem led af migræneanfald – og det hjalp. Når man ikke spiser gluten, er der imidlertid en del meltyper, man må undvære, bl.a. hvede, rug og byg. Og hvis man nu elsker kage og søde sager, så kan det godt føles som lidt af et afsavn. Ikke mindst ved juletid, når der dufter af klejner, brunkager og pebernødder overalt…
Men heldigvis er der kommet gode opskriftsbøger på markedet – og én af dem er skrevet af Theresa Vangsøe. Den unge kogebogsforfatter har allerede indtil flere bøger på samvittigheden og denne, der har fokus på julebag, indeholder opskrifter på både de skønne klassikere som brunkager og honningkagehjerter og på nyere tiltag som vintermuffins og saltede nutella-cookies. Indtil videre har jeg testet pebernødder og ølkage, og både jeg og mine medspisere derhjemme er meget tilfredse.
Vigtigt er det dog at følge opskrifterne ret minutiøst – det kan f.eks. ikke anbefales at erstatte rismel med fuldkornsrismel (selvom det lige er det, der står i køkkenskabet). Fuldkornspebernødder er ligesom ikke helt det samme… God bagelyst i det glutenfrie køkken!