Billede fra Colourbox af "grønt aftryk"
Billede fra Colourbox af "grønt aftryk"

Bæredygtig hverdag

21.11.23
Hvordan kan man gøre sin hverdag lidt mere miljøbevidst og bæredygtig? Vi giver dig her tre gode bud på nye vaner og tiltag i hverdagen, som kan sikre, at du sætter et lidt mindre aftryk på klodens resurser.


Lap huller og forskøn det der ikke længere er smart

Vi er vilde med broderi-trenden!
Tøj- og tekstilindustrien er en stor klimasynder, og det giver god mening, at vi bliver lidt mere bevidste om at bruge vores tøj i længere tid. Men hvad så med hullet på knæet? – lap det, forskøn det, giv det lidt kærlighed. 
Børnene vil elske en mariehøne på knæet, og med broderigarn i smukke farver kan du gøre den kedelige kjole, der altid hænger i skabet, smuk og personlig. 
I de fine bøger om visible mending (synlig reperation) og broderi kan du finde beskrivelse af teknikker og sting, samt se fine eksempler på mønstre og figurer. 


Rengøring – mere rent og med omtanke for miljøet

Naturlige rengøringsmidler er både sundere og mere skånsomt for dig, dit hjem og miljøet.
Bliv inspireret, opmuntret og heldigvis også rustet til at udskifte de almindelige rengøringsprodukter med bæredygtige og billige alternativer.
Det er heldigvis ikke særligt svært at gøre rent på en lidt mere bæredygtig måde – og det kræver heller ikke en masse særlige ingredienser. De fleste ingredienser har du allerede i dit køkkenskab, og du behøver ikke gå på kompromis med resultatet.


Lav en madplan og brug rub og stub

Ét sted i husholdningen hvor der allerede er meget fokus på at ændre vaner, men hvor vaner også kan være enormt svære at ændre, er i køkkenet.
En madplan kan være en god hjælp til at reducere madspild. Hvis måltider og indkøb planlægges og gennemtænkes, er det lidt lettere at bevare overblikket, kun at købe hvad der skal bruges og indtænke dage hvor der skal spises rester.

Ved at reducere madspild, gør du både noget godt for kloden og du sparer måske også penge på dit madbudget.

Hvad skal der puttes i madplanen, hvis der skal tænkes bæredygtigt? Flere bælgfrugter, mere årstidsbestemte grøntsager og mindre kød.
Mangler du inspiration til at implementere de tre tiltag i din madplan, så kan du finde god inspiration i disse kogebøger. Du kan også finde spændende klimavenlige opskriver, ved at kigge mod andre verdenskøkkener. I mange andre lande, har man nemlig en større tradition for vegetarisk mad og brug af bønner, ærter, linser mm.
 

Oprindeligt skrevet af ladmin, Gribskov kommunes biblioteker.

Materialer