Grantræ med julekugler
Grantræ med julekugler

Julehjælpen er nær

13.11.20
”Åh nej – biblioteket er lukket, hvad gør jeg nu med alle juleforberedelserne og kalenderhistorierne – for slet ikke at tale om en hyggelig juleroman eller en god julefilm??”

Frygt ikke – julehjælpen er nær.

Vi tilbyder ikke at bage småkager eller flette julehjerter, selv om vi arbejder hjemmefra, men vi har fundet hjælp på E-reolen og Filmstriben.
En praktisk og humoristisk bog at starte med er ”Jul uden stress: sådan overlever du december”, så er man ligesom i gang og kan gå videre. Hvis man vil undgå evt. konflikter så  grib fat i ”Hvorfor mænd altid er i sidste øjeblik og kvinder altid har styr på det hele” - her gives en guide til hvordan og hvorfor mænd og kvinder agerer forskelligt i forhold til julen.

Jule-klip og -kalender

Skal der klippes julepynt med børnene, er der god hjælp at finde i ”Nissejul”, her skal du både bruge papir, filt, garn og piberensere, mens ”Jul med nisseklip” kun kræver saks, lim og karton.
På E-reolen findes der heldigvis også kalenderhistorier, som man kan starte på. I aktualitetens navn kunne det jo være ”Jul på Fyrø” - 24 kapitler om, hvordan man holder jul, når man bor på en ø, som bliver afskåret fra omverdenen.

Julemad

Ingen jul uden kulinariske fristelser. I Annemette Voss’ ”Julebag” finder du opskrifter på såvel traditionel som alternativ bagværk.
De kreative kan kaste sig over ”Tobias’ jul” - her er både kalenderlys i chokolade og spiselige julestjerner lavet af sukker. Mette Blomsterbergs ”Min jul” indeholder alt hvad hjertet begærer af kager, konfekt og julemad og Bdr. Price kommer med deres bedste juleopskrifter i ”Jeg glæder mig i denne tid”.
En lidt anderledes kalenderbog for voksne er ”24 opskrifter til jul” hvor Anne Hjernøe deler ud af sin righoldige opskriftsamling – 1 opskrift pr. dag i december.
Skal anden, gåsen eller flæskestegen skiftes ud, så er der alternative forslag i ”Vegansk til højtider og fest”.

Slap da af!

Ind imellem alle juleforberedelserne skal der også være plads til afslapning, og hvad er mere afslappende end en god bog eller film.
Er du til den romantiske side så følg Emily i ”Hjem til jul” - for kan hun finde en mand at tage med hjem til familiejulen?
Stakkels Rosie’s eksistens og jul er i fare i ”Rosie Hopkin’s søde jul”. Overlever slikbutikken og kærligheden, når skolen trues af lukning og familien melder sin ankomst?
En juleroman med tunge emner og pt. også ganske aktuel er Francesca Hornaks ”Julen varer længe”. Lægen Olivia har arbejdet med en Ebola-lignende epidemi og derfor skal hele familien tilbringe julen i karantæne. Udover frygten for smittefare, vælter skeletterne også ud af skabet. Bliver der jul? – læs selv.

Klassisk og krimi

En uundgåelig juleklassiker er Dickens’ ”Et juleeventyr”, ingen jul uden Ebernezer Scrooge.
Skal det være mere uhyggeligt, findes der heldigvis også jule-krimier.
En familie, der afskyr hinanden, sner inde i et stort, gammelt, uhyggeligt hus. Dystre hemmeligheder afsløres i ”Sort sne” og ikke alle overlever juleaften.
I Mary Higgins Clarks ”Bortført” bliver Regan, tre dage før jul, afkrævet en løsesum på 1 million dollars. Betaler hun ikke, bliver hendes far slået ihjel. Tiden er knap, en voldsom snestorm truer, lykkes det – læs selv.

Film

Hele familien kan sagtens se med på ”Astrid Lindgrens jul” når Pippi, Emil, Ronja og mange andre elskede Lindgren figurer holder jul.
Hjemme hos mig bliver der ikke jul, før end julefilmen over dem alle ”Love actually” har rullet over skærmen.
Rigtig god jul på E-reolen og Filmstriben

Materialer