Billede af pige med billedbog. Fra sprogsporet.dk
Billede af pige med billedbog. Fra sprogsporet.dk

Styrk dit barns sprog – følg sprogsporet!

05.10.21
Det har stor betydning, at dit barn kan kommunikere med andre og forstå sprog. Det hjælper dit barn til at få venner og til at forstå sig selv og verden. Og så er et godt sprog vigtigt for at få en god skolestart senere. Du kan styrke dit barns sprog fra det er helt lille ved at læse højt og lege med sproget! Gå på biblioteket eller sprogsporet.dk

Skab sprogstunder

Du kan skabe gode sprogstunder sammen med dit barn allerede fra fødslen. Når du taler, synger og læser højt, så hører barnet sprogets rytme, lyde og en masse ord. Selv om dit barn ikke taler endnu, hører barnet de ord, du bruger. Det giver en god basis for udviklingen af dit barns sprog.

Gode sprogstunder kan opstå ved at:

  • Læse sammen, tale om bogen undervejs og kigge på billederne.
     
  • Lege med sproget ved at sige rim og remser og lave fagter til.
     
  • Sætte ord på hverdagen og de ting, I laver sammen (f.eks. køber ind og spiser).  

Find idéer på sprogsporet.dk 

Biblioteket har masser af materialer og inspiration – og engageret personale, der gerne hjælper med at finde den rigtige helt bog til alder og interesse. Biblioteket byder også jævnligt på arrangementer for børn, både med familien og institutionerne. Men har I brug for inspiration til sproglege og læsning derhjemme, så er sprogsporet.dk en guldgrube af idéer og aktiviteter for børn i alderen 0-6 år. På sprogsporet.dk finder du f.eks. små film om barnets sproglige udvikling, tips til sproglege og musikvideoer med fagtesange.

Tilmeld dig nyhedsmailen på sprogsporet.dk, så får du automatisk ny inspiration hver måned. På biblioteket finder du også materialer om Sprogsporet.

Gode læsetips

Sprogsporet.dk rummer desuden gode læsetips. Charlotte Nielsen, der er børnebibliotekar på Hjørring Bibliotekerne, vil også gerne give dig et par stykker med på vejen!
Charlotte siger:
- Der findes mange fine bøger om naturen, f.eks. ”Livet i skoven – Hvem bor her?”, der er en blanding af spændende fakta, flotte fotos og sjove aktiviteter til børn fra 3 år og op. Eller ”Krible-krable-dyr” af Anne-Sofie Sternberg og Eva Sanz om insekter og kriblende kryb.


Og så har Charlotte et par favoritter, når det gælder rim og remser: - ”Frøken Pingelpot” er en utroligt fin og sød fortælling på vers om kyllingen Frøken Pingelpot, der prøver at passe ind i hønsegården og pippe ligesom de andre – men der kommer nogle helt andre lyde ud af hendes næb, som ingen forstår. Den er skrevet af Marianne Iben Hansen, som også er kendt for den charmerende billedbog ”Axel elsker biler”.

Materialer