Højtlæsning i naturen styrker sundheden

22.11.23
Kan højtlæsning i naturen være med til at styrke den fysiske og mentale sundhed i kommunen? Det kan det, hvis du spørger bibliotekarerne på Hjørring Bibliotekerne, der hver måned arrangerer litterære gåture. Kom med på en gåtur og hør, hvad deltagerne og bibliotekarerne siger om det.

Efterårsskoven står i flotte farver, og netop denne torsdag formiddag er mild og venlig, uden regn og rusk. Slotved Skov er rammen om en litteraGÅtur, hvor Lars Simonsen og Maria Christine Billingsøe fra Hjørring Bibliotekerne fører an. Vi er en flok på 20 deltagere i gåturen, der forener litteratur, motion og naturoplevelse.

Maria præsenterer dagens novelle, og det bliver hurtigt klart for os, at historien foregår i en skov. Historien præsenterer den unge kvinde Edel, som arbejder i det lokale supermarked og er på vej hjem fra job med toget. Hun falder i søvn på togturen og kommer til at køre for langt, så hun må stå af på en fremmed station og forvilder sig ud i et skovområde.

Maria standser læsningen og spørger os deltagere, hvordan vi oplever Edel. Flere byder ind med deres umiddelbare indtryk af hovedpersonen. Nogle mener, hun virker lidt ensom, mens andre hæfter sig ved, at hun omtaler en far, som hun aldrig har kendt.

Tæt på krondyrene og teksten

Vi går videre og er knap kommet gennem skovbrynet, før vi får øje på små flokke af rådyr. Det er både råbukke og flokke af ungdyr, og vi bliver imponerede over, at det er så nemt at komme tæt på områdets dyr. Undervejs falder jeg i snak med Kirsten, som er en af de flittige deltagere i bibliotekets litteraGÅture. Hun fortæller:
- Jeg er med i en læsekreds og læser generelt ret meget selv. Men denne her kombination, hvor vi går en tur og får læst højt undervejs, synes jeg er spændende.

Kirsten er pensioneret bankansat. Hendes tidligere bankkollega Birgitte, som stadig er på arbejdsmarkedet, deltager på en fridag. Hun siger om gåturene:

- Jeg synes, det er spændende at høre de andres bud på teksten. Vi forstår ikke altid helt det samme, og dét synes jeg er fedt, at man ikke sådan kan sætte to streger under en tekst.

Sygemeldt med tid til bøger

Ved næste stop er det Lars, der læser højt. Tekststykket beskriver, hvordan Edel forvilder sig længere og længere ind i skoven. Som tilhørere fornemmer vi, at hun ikke er vant til at færdes i skoven, og på én gang er utilpas og fascineret af naturen. Hun møder en flok hjorte, som hun begynder at følge og efterligne i deres måde at søge vand og mad på. Lars spørger, om vi har et bud på, hvorfor hun reagerer sådan, og der er forskellige kommentarer. Nogen mener, hun måske forbinder naturen med sin far, som malede kronhjorte, og der er derfor noget både trygt og fremmed ved det. Andre bemærker, at Edel – der er iført en pels som overtøj – nærmest selv begynder at opføre sig som et dyr.

På den næste strækning af turen bliver vi bedt om at være stille og lægge mærke til lydene i naturen. Skoven bliver tættere omkring os, og vi kan stadig fornemme små flokke af ungdyr i området. Da vi gør holdt næste gang, er der en lille opsamling på, hvilke lyde vi fornemmede, inden Maria læser videre. Jeg spørger Hans, som jeg følges med det næste stykke, hvad han synes om historien. Han indrømmer, at han måske nok synes, den er lidt mærkelig, og fortæller:

- Jeg er egentlig mest til krimi. Men jeg synes, det er godt at høre nogle andre fortællinger, som jeg måske ikke lige selv havde fundet frem til.

Hans tilføjer, at han er sygemeldt i øjeblikket og derfor har ekstra meget udbytte af at komme ud og bevæge sig. Det samme gælder Margrethe, som deltager for første gang på en af bibliotekets litteraGÅture. Hun siger:

- Engang læste jeg virkelig meget, men er kommet væk fra det. Nu, hvor jeg er sygemeldt, har jeg genoptaget læsningen, og det er virkelig dejligt. Det er sjovt og spændende at følge med her på gåturen.

Hvad kan kombinationen af litteratur og natur?

Da historien slutter, har deltagerne gået en strækning på 3 km, hvor terrænet er gået både op og ned. 

De to bibliotekarer afslører, at dagens historie var Charlotte Weitzes novelle ”Kronvildt”, og på turens sidste strækning gør vi et afsluttende, kort ophold og lytter til digtet ”Mørket mellem træerne” af Halfdan Rasmussen, før vi sætter kursen mod parkeringspladsen ved Præstegårdsskoven. 

Vi skilles, og flere siger ”på gensyn” til næste litteraGÅtur. Jeg spørger Maria fra biblioteket, hvad idéen egentlig er med at lave oplæsning udendørs. Hun fortæller:

- Når vi læser en tekst sammen på denne måde - ude i naturen - oplever vi den på en anden måde, end hvis vi læste den for os selv derhjemme. Vi får indtryk fra de andre deltagere, naturen påvirker vores sanser, og vi bliver mere fordybet i teksten og vores omgivelser.  

Maria siger om valget af bøger:

- Vi præsenterer deltagerne for litteratur, som de måske ikke selv havde valgt. Litteratur er godt at være fælles om, fordi vi i samtalen bliver nysgerrige på hinandens refleksioner, og samtidig giver højtlæsning i naturen en anden ro og fordybelse, end vi er vant til. Vi er sammen herude, og der er ingen, der har travlt med at skulle videre.

Højtlæsning og sundhedspolitik

Kombinationen af litteratur og bevægelse i naturen er populær i øjeblikket på mange biblioteker, og Maria giver sit bud på, hvordan det kan være:

- Det giver god mening at tage litteraturen med ud i naturen og bevæge sig. Forskning viser, at læsning og ophold i naturen er nogle af de mest stressreducerende aktiviteter, man kan lave, og derfor kan både litteraturen og naturen hjælpe os med at koble af i en travl hverdag. Når vi samtidig bevæger kroppen, styrker vi ikke bare vores mentale sundhed men også vores fysiske. På den måde går litteratur, natur og motion hånd i hånd og bidrager sammen til en bedre trivsel. 

De ting, Maria nævner, passer som fod i hose til Hjørring Kommunes nye sundhedspolitik ”Sammen om livet”. Her er anbefalingerne bl.a. ”naturen giver ro og balance”, ”find fordybelse og oplevelser i naturen” og ”fællesskab er vigtigt for vores trivsel”. Og lige præcis disse elementer er dét, vi netop har oplevet på litteraGÅturen i Slotved Skov.

Fakta om Hjørring Bibliotekernes litteraGÅture

  • Finder sted cirka en gang om måneden rundt om i kommunen.
  • Kombinerer gåture med læsemetoden ”guidet fælleslæsning”.
  • ”Guidet fælleslæsning” handler om at læse og tale om en tekst i fællesskab, under ledelse af en læseguide/bibliotekar.
  • Indgår i bibliotekets fokus på at bringe litteraturen i spil nye steder og på nye måder.
  • Udover litteraGÅture tilbyder biblioteket også formatet Litteratur i bevægelse – det omfatter en gåtur i nærområdet efterfulgt af oplæsning på biblioteket.
  • Næste Litteratur i bevægelse finder sted den 6/12 kl. 14 med udgangspunkt fra Hjørring Bibliotek.
  • Fra det tidlige forår tilbyder biblioteket også igen Gå i Vrå, med udgangspunkt fra Vrå Bibliotek.