En kvinde og to mænd viser bøger frem
En kvinde og to mænd viser bøger frem

Bøger i bevægelse

03.05.21
Brug for bevægelse efter mange måneder med virtuel hverdag og hjemmearbejde foran skærmen?

Alle landets biblioteker sætter nu, sammen med Danmarks Radio og en række idrætsorganisationer, spot på bevægelse. Under overskriften ”Sammen i bevægelse” giver bibliotekerne dig i 2021 inspiration til mere bevægelse i hverdagen. Gennem arrangementer, udstillinger og aktiviteter får du en hjælpende hånd fra Hjørring Bibliotekerne. På udstillingsplatformen ”det røde bånd” på Hjørring Bibliotek i Metropol finder du bl.a. en række relevante bøger. Og lige her får du bogtips om bøger og bevægelse – for voksne og for børn!

Hvad sker der i hovedet, når kroppen går?

Bibliotekar Martin Jørgensen har læst Erling Kagges bog ”At gå” og er begejstret. Han fortæller:

- Nordmanden Erling Kagge er en vaskeægte eventyrer, som har besteget Mount Everest, været på ekspedition til Nordpolen og ikke mindst gået alene til Antarktis.  Kagge har gået meget og mange steder, og det er der kommet en fin og tankevækkende lille bog ud af. En bog, der handler mere om, hvad der sker i hovedet end i kroppen, når man går. 

- Gennem bogen er Erling Kagge en stor fortaler for vandringens simple glæder. For eksempel at gåturen er en chance for at gøre noget langsomt i en verden, der buldrer afsted. Gåturen er det sted, hvor der bliver plads til tanker og tid. Bogen er krydret med adskillige beskrivelser af vigtige gåture i Kagges liv samt en række farverige svinkeærinder til forskningens og filosofiens verden. Læs bl.a. om, hvordan man kan tyde menneskers humør på deres gang, hvorfor man er mere idérig efter en gåtur, og grunden til at man især skal gå en tur, når vejret er rigtig dårligt. 
- En bog der varmt kan anbefales – både før og efter en gåtur. Kagge får det sidste ord med dette citat fra bogen: ”At gå er en langsom måde at bevæge sig på. Det er et af de mest radikale valg, du kan træffe.” 

Filosofi, forskning og gåturens magi

”Daske”, ”defilere”, ”drive”, ”drysse”, ”jogge”, ”sjoske”, ”liste”, ”lunte”, ”marchere”, ”promenere”, ”flanere” og ”spankulere”. Det er nogle af de mange betegnelser for at gå, og de bliver gengivet i Anna Skyggebjergs ”Gå tur - om glæden ved at sætte den ene fod foran den anden”. Bibliotekar Lars Simonsen anbefaler den her:

- På blot 150 sider kommer vi i denne fine bog omkring oldgammel filosofi og den nyeste forskning indenfor emnet ”at gå”. Desuden får vi en masse faktuelle oplysninger om, hvor sundt det er, både fysisk og mentalt, at gå ture med jævne mellemrum. Der er passager, hvor forfatteren fint beskriver nogle af de gåture, hun har haft i sit liv, og som har haft en skelsættende betydning for hende. F.eks. alene eller med sin voksne datter. Hun beskriver også, hvordan ”gåturens magi” kan opstå: Når man går tur sammen med et andet menneske og oplever, at man får talt sammen om ting, som man ellers ikke gør. Emner, der måske er svære at tale om eller lytte til, hvis man sidder overfor hinanden. Det skyldes ifølge Skyggebjerg, at stemningen bliver let og fortrolig, når man går tur.   

- Jeg kan godt lide den filosofi, som Anna Skyggebjerg har om at gå tur. Hun ser det simpelthen som en form for oprør mod travlhed, stress og jag.  Et sted i bogen skriver hun: ”Hvert skridt er en revolution mod travlhed, hvert nærværende skridt siger ’jeg ønsker ikke at løbe mere, jeg ønsker at stoppe. Jeg ønsker at leve mit liv, jeg ønsker ikke at gå glip af livets vidundere’.” 

Atletik med tal

Sjove billedbøger, som lægger op til skægge sproglege og finurlige bevægelser, er gerne et hit for børnefamilier og en fantastisk mulighed for at lege sammen. Det ved børnebibliotekar Charlotte Nielsen en masse om – og hun har læst Lotte Sallings ”Tal-atlet”:  

- Billedbogen ”Tal-atlet” er en opfølger til Lotte Sallings ”Alfabet-atlet” og handler om at lære tal og former med hele kroppen. Tal og figurer præsenteres gennem rim, kropsøvelser og sjove tegninger. På siderne vises forslag til øvelser, hvor man former tallet eller figuren med kroppen. Nogle af figurerne kan barnet klare alene, mens andre indbyder til samarbejde mellem flere personer. Hør f.eks. her: 

”Fru 4-tal er en smule skør. Hun står hver dag og gør honnør, så hun er klar, hvis det sku’ ske, at hun får dronningen at se.” Man kan næsten se det for sig, ikke? Hvordan man laver et firtal ved at bruge sin arm til honnør. 

- Bogen kan varmt anbefales til legesyge børnefamilier og børnehavens ældste børn. Billedbogens første halvdel om tallene kan bruges fra 4 år, mens den anden del om former og faconer appellerer til lidt større børn. At komme op af sofaen og prøve at lave ”talfigurerne” med sin egen krop er motiverende og rigtig sjovt for alle størrelser. 

 

Materialer