Kampagnebillede fra kampagnen #TørDuTalePænt
Kampagnebillede fra kampagnen #TørDuTalePænt

Hadtale og den demokratiske samtale - #TørDuTalePænt

05.11.21
Hadtale ændrer adfærd på de sociale medier, og det ekskluderer mange.

Orker du det heller ikke?
Du vil egentlig gerne have en god politisk diskussion på de sociale medier om lige præcis de mærkesager, du går op i ved valget. Men du stopper, før du overhovedet begynder at skrive et ord, fordi du kan se, hvordan andre skriver grimme beskeder og sviner dem til, som kommer med synspunkt. Så er du bestemt ikke alene.

Hadtale ændrer adfærd på de sociale medier, og det ekskluderer mange – både dem, der normalt ytrer sig, men også dem, som gerne ville have sagt noget, men som simpelthen ikke vil udsættes for skriftlige overgreb.

Tjekdet.dk har lavet en temaside om hadtale, hvor du finder artikler om, hvad hadtale er og hvordan det påvirker dem, der bliver udsat for det og dem, der er vidne til det.

I radiopodcasten ”Kaos i kommentarsporet” bliver der set på hvem der debatterer på facebook og hvordan de debatterer. Der er fokus på hadtale, og om debatformen kan/skal reguleres.

Her får du 10 guidelines til, hvordan du kan hjælpe med at holde den gode tone online, når du debatterer:

 1. OVERVEJ, HVAD DU VIL KENDES FOR
  Internettet glemmer ikke. Det, du skriver i dag, står der også om 5, 10 og måske 50 år.
   
 2. SIG DET HØJT
  Kan din kommentar tåle at blive læst højt – for din mormor, dit barn, din chef eller barnebarn? Hvis ikke så, skriv den om.
   
 3. MINDRE ARRIGHED GIVER MERE RESPEKT
  Flertallet synes ikke, det er god stil at skrive grimt og hadefuldt på nettet. Din holdning tages mere seriøst, hvis den står uden had og grov tone – uanset hvor frustrerende det end kan føles.
   
 4. FORSTÅ KOMMENTAREN, INDEN DU SVARER
  Tag dig tid til at forstå andres kommentarer. Mange fejllæser eller fejlfortolker, hvilket gør skrift til et hårdt og konfliktoptrappende medie.
   
 5. HOLD DIG FOR GOD TIL PERSONANGREB
  Synes du, at din hudfarve, seksualitet, religion eller dit køn gør dig mindre værdig til at debattere? Nej, vel? Hold dig til diskussionens indhold.
   
 6. BIDRAG PÅ OPLYST GRUNDLAG
  Er du sikker på fakta i det, du skriver? Læs mere end overskrifter, inden du kommenterer.
   
 7. TØR DU BLIVE KLOGERE?
  Uenighed er ikke farligt. Vær nysgerrig og stil spørgsmål til de holdninger, du ikke forstår.
   
 8. SIG FRA!
  Hvis du oplever noget voldsomt eller stødende i en debat, så sig fra. Din kommentar bliver måske ikke et afgørende wake-up call for hadtaleren, men i hvert fald opbakning til den angrebne. Du kan også opfordre administratoren til at reagere.
   
 9. VÆLG DINE KAMPE
  Brug din debat-energi, hvor der er fremskridt – eller "lad dem hænge". lkke alle deltager med udgangspunkt i at finde fælles fodslag eller blive klogere.
   
 10. BELØN DEN GODE DIALOG
  Husk at give en positiv kommentar eller et like med på vejen til dem, der gør det godt i debatten. På den måde kan du være med til at bidrage til en god dialog.

De 10 guidelines er lånt med tilladelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd - læs mere her.

Fra bibliotekernes fælles nationale webkampagne: Demokrati i det digitale

Materialer