Bibliotekarerne Sara og Martin
Bibliotekarerne Sara og Martin

Britiske boganbefalinger

30.06.22
Hjørring Bibliotekernes sommerklædte personale markerer dronninge-jubilæet med to anbefalinger af britiske forfattere, som portrætterer landet fra to vidt forskellige vinkler: Fattigfirsernes Skotland og Brexit-tidens London.

Den britiske dronning Elizabeth 2. har netop fejret sit 70-års jubilæum på tronen – en imponerende lang epoke i spidsen for et Storbritannien, der har undergået mange forandringer gennem årene.

Bidende samfundsportræt

Bibliotekar Martin Jørgensen anbefaler Douglas Stuarts’ roman ”Shuggie Bain” med ordene:

- I de 70 år, hvor Dronning Elizabeth 2. har regeret, har det britiske imperium været gennem mange og store omvæltninger. I de 70 år har der fx været afkolonisering, EU, Brexit, finanskriser og mange og store udfordringer i den nære kongelige familie. Bogen, jeg vil anbefale, tager udgangspunkt i én af de mere mørke perioder; nemlig fattigfirsernes Skotland. Thatcher er ved roret, Falklandskrigen er lige om hjørnet, og mange af de store industrier som kul- og stålværker er i gang med at lukke ned og efterlade landet i økonomisk ruin. Her møder vi drengen Shuggie Bain, der lever et forhutlet liv med sin mor i en trist forstad til Glasgow, og vi følger ham gennem årene fra dreng til ung mand. For Shuggie er livet i forstaden hårdt og præget af mobning, moderens alkoholmisbrug og generel trøstesløshed. Shuggies far og en række andre upålidelige mænd præger også fortællingen, men på trods af alle de mange forhindringer nærer Shuggie en dyb kærlighed til sin mor og en tro på, at tingene bliver bedre en skønne dag.

Det er en barsk bog, der maler et både smukt og grusomt billede af klasseforskelle på et tidspunkt i britisk historie, hvor både landet og store dele af dets befolkning var under pres fra adskillige kanter. En hjerteskærende og smuk bog fra skotsk-amerikanske Douglas Stuart, der giver et indblik i en verden, hvor de fleste folk har det svært. En bog, der er lige dele udviklingshistorie, ulykkelig kærlighedsfortælling og bidende samfundsportræt.

Kærlighed under Brexit

Bibliotekar Sara Boe Hansen anbefaler Nick Hornbys spritnye bog i dansk oversættelse, ”Ingen som dig”. Hun fortæller: - Jeg har altid haft en meget bred smag i litteratur og læst alt fra tunge, historiske fagbøger om den nordiske krig, til fantasybøger og graphic novels. Men jeg har simpelthen aldrig brudt mig om kærlighedsromaner, som jeg finder intetsigende og forudsigelige – lige indtil jeg læste ”Ingen som dig” af Nick Hornby. I bogen følger vi Lucy, en 42-årig alene-mor til 2 drenge og afdelingsleder for engelskafdelingen af den lokale folkeskole, og 22-årig Joseph, som har en række forskellige småjobs som slagter, fodboldtræner og babysitter. Så da Lucy skal bruge en babysitter, tilbyder Joseph sig, men med tiden skifter deres forhold til at være en mere romantisk relation, hvilket medfører alverdens komplikationer.

Det, der gør denne her bog unik, er at Joseph og Lucys usædvanlige kærlighedshistorie udspiller sig i tiden op til afstemningen om Brexit, og forskellene mellem de to hovedpersoner bliver endnu mere tydelige i form af klasse- og raceskel. Læseren sidder tilbage med en bedre forståelse for den splittelse, der var i det engelske samfund under Brexit, fortalt igennem et helt specielt forhold. Det er en bog fuld af humor, kærlighed og skønne hverdagsbetragtninger, som overbeviste selv denne kærlighedsfornægter.

Materialer