Anbefalinger fra avisen
Anbefalinger fra avisen

Anbefalinger fra avisen: Fuld skrue på fodboldglæden

30.06.21
EM i fodbold er på alles læber – også på biblioteket.

Det har i sandhed været en anderledes start på mesterskabet denne gang. Den dramatiske start med Christian Eriksens hjertestop på banen og alt, hvad deraf fulgte af kollektiv choktilstand og fælles opbakning fra fans og resten af fodboldverdenen, har sat det sportslige element i perspektiv. Men det har også styrket fællesskabet og fodboldglæden på helt særlig vis. To af Hjørrings formidlere og fodboldfans anbefaler en bog for hhv. de store og de små sportstosser!

Lars Simonsen

Triumfen i '92

Bibliotekar og fodboldfan Lars Simonsen har læst Christian Mohr Boisens ”Triumfen: EM 1992” og anbefaler den her:
- Der er sagt og skrevet meget – rigtigt meget – om det danske fodboldlandsholds sensationelle triumf ved EM i Sverige i 1992. Der er bl.a. udkommet en hel del bøger og dokumentarudsendelser om emnet – og i 2015 fik en spillefilm, “Sommeren ‘92”, om EM-holdet sågar biografpremiere. Som fodboldfan bliver jeg aldrig træt af at tænke tilbage på den vidunderlige sommer, hvor Danmarks fodboldlandshold tog røven på alt og alle ved at vinde det hele. Som så mange andre kan jeg huske præcis hvordan den aften forløb. EM-finalen mellem Danmark og Tyskland blev spillet cirka 3 uger før min 15-års fødselsdag, og jeg så kampen på TV sammen med mine forældre og en god ven af familien. Sidstnævnte er i øvrigt født og opvokset i Tyskland og han følte sig meget sejrsikker inden kampen. Han var ikke i tvivl om at Tyskland ville tage en sikker sejr over de undertippede danskere. 
 
Jeg behøver nok ikke nævne hvem af os, der var i det bedste humør, da vi efter kampen begav os mod Springvandspladsen i Hjørring, som spontant var blevet omdannet til et kæmpe festområde.  
Fremmede mennesker uddelte krammere til højre og venstre og byen var fyldt til bristepunktet af jublende fodboldfans. På trods af alt det kan jeg alligevel godt (til en vis grad) forstå, at nogen efterhånden er trætte af at høre om den begivenhed. Den 26. juni 2021 er det, trods alt, præcis 29 år siden fodboldeventyret nåede sit klimaks på Nya Ullevi i Gøteborg. Alligevel vil jeg på det varmeste anbefale at dykke ned i bogen ”Triumfen: EM 1992” af Christian Mohr Boisen. Det er en mastodont af en bog, som udkom 2017 i forbindelse med 25-års jubilæet for EM-sejren. 
 
Forfatteren tager os på (endnu en) tur ned ad ’Memory Lane’ - helt fra kvalifikationsturneringen over den uventede deltagelse i slutrunden til hjemkomsten i ren triumf, hvor tusinder og atter tusinder hyldede de nykårede europamestre på Rådhuspladsen i København. Desuden får vi et tilbageblik på, hvad medierne skrev om landsholdet dengang, og så byder kæmpebogen på hundredvis af vidunderlige fotos - flere af dem havde jeg aldrig set før. Alene dét gør bogen til noget helt specielt. Det er en af de bøger om emnet, hvor man virkelig føler, at man kommer tæt på begivenhederne i sommeren 1992. I hvert fald hvis man er så heldig, at man kan huske det. Hvis man ikke kan huske det, er bogen stadig værd at stifte bekendtskab med. 
 
Men nutidens danske fodboldlandshold kan også noget. I skrivende stund er det få dage efter den frygtelige hændelse, som Christian Eriksen var udsat for i kampen mod Finland, og med ét blev fodbold fuldstændig irrelevant.  Anfører Simon Kjær udførte lynhurtig førstehjælp, og lægestaben fik lykkeligvis genoplivet Eriksen, mens spillerne dannede ring om ham og lægeholdet.  Sjældent har den berømte sangtekst “Vi står sammen, side om side” været mere relevant. Det danske landshold og hele staben omkring holdet er helte – uanset hvem der løfter trofæet den 11. juli på Wembley i London.

Anders Thomsen

Bækager Boldklub - Danmarks Real Madrid?

Hjørring Bibliotekernes Anders Thomsen har rettet blikket mod en af de mange, fine bogserier om fodbold i børnehøjde. Han anbefaler her den første bog i serien om Bækager Boldklub:

- ”Bækager Boldklub – Tæsk og Tuba” er en sjov fortælling om fodboldholdet Bækager Boldklub. Klubben er så uheldig, at den mister alle de bedste spillere til en konkurrerende klub. Det betyder, at Brille, som er den sidste tilbageblevne spiller på holdet, skal ud at finde nogen nye holdkammerater. Problemet er dog, at de nye spillere mildt sagt er talentløse og har en lidt speciel personlighed. Vi oplever på godt og ondt de sjove situationer, som børnene kommer ud for i deres kamp for at blive ”et rigtigt fodboldhold”.

En sjov bog med et fantastisk persongalleri, der henvender sig til børn i alderen 6–8 år som højtlæsning og 9 år og opefter som selvlæsning. Der er fire bøger mere i serien om Bækager Boldklub, og de er bestemt også værd at læse.

Materialer